Инфо

22. јануар 2015.22. јан 2015.
СЛОБОДАН ЈЕРОТИЋ, ГРАДСКИ МЕНАЏЕР ЗА ЕНЕРГЕТИКУ

ПОВЕЋАТИ НИВО ЕФИКАСНОСТИ

О начинима за уштеду енергије и важним пројектима који се тичу подизања нивоа енергетске ефикасности, разговарали смо са Слободаном Јеротићем, градским менаџером за енергетику
Шабац је први град у Србији који је почео пројекат изолације стамбених зграда. Какве је резултате у пракси дао овај програм?
- Програм је почео 2010. године, као пилот пројекат, којим смо желели да видимо какве ће резултате дати изолација стамбених објеката. Показало се да примена свих мера енергетске ефикасности доноси уштеде од 30-40 одсто. Током протекле четири године изоловано је и санирано 28 зграда, а како се све оне снабдевају топлотном енергијом путем даљинског система грејања „Топлане Шабац“, могуће је извршити мерења. На овим примерима су се процене показала тачним, јер је потрошња енергије у изолованим зградама мања за 30 одсто у односу на стамбене објекте који нису изоловани.
Град је Министарству грађевине предао пројекат за изолацију комплетног насеља Бенска бара. Шта се дешава са тим пројектом?
- У насељу Бенска бара постоји топлана која топлотном енергијом снабдева све стамбене зграде. У овом насељу је евидентна велика густина становиштва на релативно малом простору, те је веома значајно да реализујемо овај план. Још 2012. године је урађен комплетан пројекат који је прослеђен Министарству грађевине, а с обзиром да је наше министарство са немачким Министарством грађевине недавно потписало споразум о енергетској ефикасности, сматрамо да би наш пројекат требао да буде један од првих који ће се реализовати у Србији. Вредност пројекта је 2.7 милиона евра, а он би обухватио 35 зграда са укупно 54 улаза, које покрива више од 111.000 квадратних метара стамбеног и пословног простора. Захваљујући међудржавном споразуму обезбеђена су средства за које локалне самоуправе могу да аплицирају, те се надамо да ће надлежни препознати значај посла који је са реализацијом почео управо у Шапцу. Документација је у потпуности припремљена, сматрам да је интерес града, али и државе, да се овај пројекат реализује што пре.

Спровођење тог пројекта је прилика да уштеде остваре грађани и „Топлана Шабац“ који ће трошити мање енергената, али и грађевинске фирме које би радиле на изолацији.
- Изолацијом зграда рачуни за утрошену топлотну енергију су мањи, што је грађанима свакако највећа корист. Штеди и топлана, јер допрема мање енергената до топлотних подстаница у зградама. Станови у изолованим зградама добијају на цени, вреде више на тржишту од оних који нису термо изоловани. Дешава се да станови у зградама које су зидане 80-тих година прошлог века, а изоловани су, имају већу цену на тржишту од оних који су сазидани пре десетак година, а налазе се на истим локацијама. Уштеде се остварују и лети, јер се смањује потреба за коришћењем клима уређаја. Грађевинска оператива ће такође имати доста посла, што је у времену кризе веома значајно. Постоје планови које ће зграде бити изоловане ове и следеће године, што значи да грађевинци имају довољно времена да се припреме и да спремно дочекају посао.
Да ли су и друге локалне самоуправе показале интересовање за спровођењем сличних пројеката?
- Остварено је много контаката на ову тему. Кроз разне форуме, али и посредством Сталне конференције градова и општина, реализовано је низ састанака и сусрета на којима смо презентовали резултате пројекта изолације стамбених зграда. Свуда смо добили похвале за посао који радимо. Нажалост, осим Шапца, ниједан град или општина није почела озбиљније да ради овај посао. На споро спровођење оваквих пројеката утицали су недостатак јасне законске регулативе, као и проблеми са документацијом у појединим локалним самоуправама. У Шапцу, на срећу, таквих проблема немамо.
Да ли постоје још неки пројекти које град спроводи по питању подизања нивоа енергетске ефикасности?
- Прошле године кренули смо у израду енергетског биланса, који је подлога читавог процеса. Годинама уназад улажемо у топлански систем и гасификацију. Имамо у плану примену пројеката коришћења енергије из обновљивих извора, пре свега био-масе, али и кроз употребу соларне енергије. Размишљамо и о примени комуналног отпада у енергетске сврхе, што је веома сложен пројекат. За реализацију ових идеја потребна нам је финансијска помоћ државе, или Европске уније, кроз фондове који субвенционишу ову област.
Енергетска ефикасност је релативно нов појам у Србији. Ми имамо знање и искуство у овој области, које желимо да поделимо са другим локалним самоуправама, а да се истовремено усавршавамо са решењима из развијеног света. Да би то постигли, неопходна нам је сарадња са ресорним министарствима и Владом Србије, каже Јеротић.
М.Максимовић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa