Инфо

1. април 2010.1. апр 2010.
ИНТЕНЗИВНИЈУ ПРОЛЕЋНУ СЕТВУ ОДЛАЖЕ КИША

СКУПО, СКУПЉЕ, НАЈСКУПЉЕ...

Ратари знају да без квалитетне сетве, нема богате жетве али су немоћни пред беспарицом и скупоћом. Сналази се како ко стигне. Повољни кредити многима недостижни
После отопљења снега и киша пролећне површине су јако натопљене. То отежава улазак тешкх машина за припрему земљишта. А оно није ни довољно топло за сетву кукуруза. Из сопственог искуства и по савету стручњака многи ратари ишчекују тз. оптимални рок за сетву.
- Кукуруз ћу сејати тек после Ускрса, кад се земљиште мало угреје. Планирао сам за ову културу више од 10 хектара, што своје, што земље коју узимам у закуп. Беспарица и скупоћа нас притискају, а одговоримо како знамо и умемо. Сваке године све теже, каже Милан Поповић земљорадник из Мачванског Метковића.
Луцерку су вреднији већ засејали. У том послу “помажу“, чак и мобилни телефони. Тако се дозивају сељаци на њиви и они који им сеју.
- Тешко јесте али верујем да многе плодне њиве ни овога пута неће остати у парлогу. Рачуни нам се никако не уклапају. Ако користиш оловку увек си на штети. С друге стране беспарица је велика, рачуни само пристижу. И фабрику пара да имамо, мало је. Још ако немаш своју механизацију надрљао си, ни качамак нећеш јести, додаје Негован Смиљанић из Белотића.
- Тврдим вам, да поједини истресају и задње динаре из сламарица, да би засејали њиве. Ако то не ураде немају се чему надати, објашњава Аврам Гишић из истог села.
А Милорад Грујић из Клења истиче проблеме у коришћењу кредита.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa