Инфо

22. јануар 2015.22. јан 2015.
ТРЕНД ОДБИЈАЊА ВАКЦИНА

УГРОЖАВАЈУ ДЕЦУ ЗБОГ ПОМОДАРСТВА

Све је више родитеља који одбијају да вакцинишу своју децу. Разлог је наводни страх од нежељених последица, а најчешће се помиње аутизам. На инт.ернету, односно друштвеним мрежама и форумима, размењују се информације и искуства.
Министар здравља, Златибор Лончар, говорећи пре неколико дана на телевизији о овој теми навео је да до сада ни један лекар није узео учешће у антивакциналној кампањи, а да је за оне који су се тако представљали утврђено да немају лекарску лиценцу. Истакао је и да се његово дете редовно вакцинише, а ова тема стављена је и пред Одбор за здравље Скупштине Србије.
Према речима др Небојше Софранића, из Завода за јавно здравље у Шапцу, хајка против вакцина почела је на основу одређеног рада из 1998. године, где је један доктор оптужио ММР вакцине за каснији развој аутизма. Додаје да је накнадном провером тај рад демантован, а доктор је изгубио лиценцу. Ипак, бројне касније студије које су оповргле ту теорију, нису имале исту снагу код припадника антивакциналног лобија.
Нажалост, епилог оваквог понашања је епидемија морбила, малих богиња. Према подацима Завода за јавно здравље, регистровано је 13 оболелих на подручју Шапца. Прошле седмице се појавила епидемија међу Ромима у Клењу, а ове недеље регистрована су и још два случаја код њихових рођака у Синошевићу. Од истог жаришта заразила се и једна медицинска сестра у Богатићу. Стотинак је оболелих на територији целе Србије, а у Босни чак 1.800. Највише их је у Бијељини, око половине овог броја.
-Светска здравствена организација је планирала елиминацију морбила, међутим, уместо тога имамо епидемију. Велике богиње, вариола, искорењене су 1980. године, захваљујући доброј вакцинацији. Чак 20 милиона становника бивше Југославије је вакцинисано 1972. Нико их није питао пристају ли. Све земље Западне Европе у мањој или већој мери погађа антивакцинални лоби. Дешавају се епидемије болести којих није било дуго, на глобалном нивоу, објашњава др Небојша Софранић.
ЗЗЈЗ на почетку сваке године ради ревизију вакционалне картотеке. Овим је установљено да на подручју Шапца око 300 деце рођене 2012. и 2013. године није примило вакцину, од њих укупно нешто више од 1.700. Још педесетак случајева је забележено у Лозници и педесетак у свим осталим општинама округа.
-Мање је помодарство у мањим срединама, па је и ова појава ређа. Угрожава се живот детета и јавно здравље. Невакцинисана деца када пођу у обданиште и школу представљају ризик. Преко себе угрожавају и друге. Увек постоји око пет одсто популације где постоје контраиндикације због којих не могу бити вакцинисани. Они су у највећој опасности да буду заражени, објашњава Софранић.
Према његовим речима, циљ вакцинације је да обухвати 95 одсто становништва, јер је у том случају мала вероватноћа да дође до епидемија, него се могу јавити појединачни случајеви болести. Имунизација на морбиле се спроводи од 1971. године, затим и на заушке од 1981. а од 1994. године ова вакцина штити и од рубеола. Софранић наводи да се након прележане болести јавља трајни имунитет, док вакцина штити десетак година али су вакцинисани ипак мање угрожени. Управо због тога је и битно да обухват имунизације буде што већи.
-Код малих богиња заразност је веома висока. Пре појаве вакцине број оболелих готово да се поклапао са природним прираштајем. Постоји могућност комликација, упале плућа, али и мозга, која може довести и до смртности. Заушке се још нису појавиле, али су друга потенцијална опасност због избегавања ММР вакцине. Компликација је стерилитет, а такође може да дође до упале мозга. Рубеоле су посебно опасне за труднице, каже Софранић.
Како наводи, доктори у домовима здравља дужни су да обавезно спроводе имунизацију. Уколико то не учине, Законом су за здравствене установе и здравствене раднике предвиђене санкције. Софранић објашњава да су доктори дужни да обавесте санитарну инспекцију о онима који су писменим путем одбили вакцинацију. Инспектори након тога подносе пријаву судији за прекршаје који физичко лице може казнити у износу од 20.000 до 50.000 динара.
М. Мијаиловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa