Инфо

1. април 2010.1. апр 2010.
СУБВЕНЦИОНИСАНИ КРЕДИТИ ЗА ГРАЂАНЕ

ПОДЕЉЕНА МИШЉЕЊА

Према плану банке би требало да грађанима одобре 10 милијарди динара кредита, а Министарство економије обезбеђује 500 милиона за субвенционисање камата. Појединац ће моћи да узме зајам до 300 хиљада динара, на три године
Ако је веровати министру економије и регионалног развоја Млађану Динкићу, готовински и потрошачки кредити намењени грађанима, допринеће повећању куповне моћи. Другим речима, зајмовима ће бити подстакнута тражња, тиме и привредни развој. Према неким грубим рачуницама, банке би преко кредита требало да пласирају најмање 10 милијарди динара и још 500 милиона динара Министарство економије за субвенционисање камата.
Без сумње, ова врста зајмова грађанима је неопходна. То потврђују и статистички подаци о промету. Почетком ове године промет у трговинама је смањен за 12 процената у поређењу са истим периодом прошле године, а чак за 20 одсто у односу на прошлогодишњи просек. На пад промета, ових дана, упозорио је и министар трговине Слободан Милосављевић. По њему највећи проблем домаћег тржишта је пад промета и ниска куповна моћ.
Вест да ће им бити доступни повољни кредити, грађани су дочекали са помешаним осећањима. Некима не пада на памет да се више задужују, други опет сматрају да ће позајмицом закрпити бар оне највеће рупе у кућном буџету.
- Ма какав кредит, већ сам узео пре две године готовински кредит и муку мучим да га отплатим, каже Миливој Драгићевић радник. Од тог зајма платио сам нагомилане обавезе, а рата ми је сада знатно већа, због раста евра. Не смем ни да помислим шта би се догодило да останем без посла. Банка ме, ако закасним пар дана, стално зове и упозорава, као да ће пропасти због мог месечног дуга од 7.000 динара. Имам двоје деце и жену која сезонски ради. И да ми дају бескаматну позајмицу, не бих се више усудио да је узмем.
О кредиту не размишља ни Наталија Спировски која је већ задужена, како сама каже, до гуше.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa