Инфо

29. јануар 2015.29. јан 2015.
ЕКОЛОШКА САРАДЊА ШАПЦА И СРЕМСКЕ МИТРОВИЦЕ

ЗА ЗДРАВУ ЖИВОТНУ СРЕДИНУ

Градски руководиоци Сремске Митровице и Шапца, као и чланови невладиних организација из ова два места, одржали су састанак на ком су представљени резултати пројекта управљања отпадом, који је реализован под покровитељством Европске уније, уз посредовање Сталне конференције градова и општина.
Више од 65 одсто грађана са подручја Шапца и Сремске Митровице користе услуге Регионалне депоније „Срем-Мачва“. Скоро 170 тона смећа, од чега већи део из Шапца, свакодневно заврши на овој локацији. Подизање нивоа свести о правилном односу према отпаду главни је циљ чијем остварењу представници два града теже, истакнуто је на састанку у Сремској Митровици.
- Срећни смо јер са колегама из Сремске Митровице делимо исте европске вредности. Наш политички договор је да идемо ка Европи и усвајамо европске вредности, како би усвојили културу која тамо влада и осигурали квалитетнији начин живота. Овај пројекат је у том духу, и надам се да ћемо примере добре праксе почети да усвајамо што пре, што динамичније, како бисмо својој деци оставили чистију и здравију средину. Желимо да их научимо како да се опходе према природи, како би и њихови потомци знали да чувају оно што имају, навео је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
Томислав Јанковић, заменик градоначелника Сремске Митровице задовољан је сарадњом са представницима Шапца на недавно окончаном пројекту.
- У комуникацији и при реализацији договора није било никаквих проблема. Поштовали смо предвиђене процедуре и читав посао обавили у планираним роковима. Пројекат је трајао 12 месеци, он представља наставак изградње Регионалне депоније „Срем-Мачва“, али и наставак добрих односа између Сремске Митровице и Шапца, рекао је Јанковић.
Вредност програма, који је највећим делом финансирала Европска унија износи 158. 000 евра. Део средстава који је био предвиђен за Шабац искоришћен је за изградњу десет зелених, односно рециклажних острва. Планирано је да у наредном периоду управљање отпадом добије нову димензију, пошто се очекује да Регионална депонија добије линију за сепарацију смећа.
- Услов који је неопходно испунити за добијање употребне дозволе је изградња линије за сепарацију смећа. Средства за овај посао су обезбеђена. Радове, вредне 200 милиона динара, финансираће држава. На тај начин, вредност читавог пројекта Регионална депонија „Срем-Мачва“, подиже се на скоро десет милиона евра, навео је заменик директора Регионалне депоније Небојша Поповић.
У чесници састанка посебно су се захвалили невладином сектору и еколошким организацијама, попут шабачког „ЕКОС“, које су биле укључене у пројекат. Заједно са овим удружењима грађана, представници два града планирају да у будућности још интензивније раде на едукацији свих, посебно најмлађих, о темама које се односе на очување здраве животне средине.
Г радска управа Шабац и ЕКОС прошлог петка организовали су конференцију за медије поводом завршетка пројекта “Регионална депонија Срем-Мачва. Учествовали су сарадници на пројекту, комунална предузећа из оба града ЈКП “Комуналије“ из Сремске Митровице, ЈКП “Стари Град“ из Шапца, невладине организације ЕКОС из Шапца и СМ Омладински центар из Сремске Митровице. Комплетан пројекат је, подсетимо, спровела Стална конференција градова и општина, а под покровитељством Европске уније, кроз програм “Еџцханге ИВ“.
Директор ЈКП “Стари Град“ Драган Нинковић навео је да је уз све предности које је донео почетак рада Регионалне депоније најнеповољније увећање рачуна грађанима за вредност депоновања смећа.
-То је цена коју Регионална депонија наплаћује јавним предузећима. Шабац има убедљиво најнижу цену изношења смећа на територији Србије. Сремска Митровица ће током ове године такође повећавати цену, али у неколико пута.
М.Максимовић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa