Инфо

29. јануар 2015.29. јан 2015.
ПО УГЛЕДУ НА ШАБАЦ, ЈОШ НЕКОЛИКО ГРАДОВА ЕМИТУЈЕ СОПСТВЕНЕ ХАРТИЈЕ ОД ВРЕДНОСТИ

ПРИМЕР ДОБРЕ ПРАКСЕ

Финансирање значајних инфраструктурних пројеката емисијом муниципалних обвезница, после Шапца, почели су и други градови и општине.
Пример Шапца следе друге локалне самоуправе. Јавном емисијом муниципалних обвезница значајне инфраструктурне пројекте финансирају Стара Пазова, Ниш и Краљево.
- Општина Стара Пазова емитоваће муниципалне врености у износу од 125 милиона динара. Од тог износа, они планирају да граде вртић, спортску салу и један део уложе у обнову саобраћајне инфраструктуре. За Шапчане је интересантан пример Краљева, пошто ће овај град, попут Шапца, захваљујући овом моделу финансирања такође добити затворени базен. Вредност ове инвестиције је идентична шабачкој, пошто се ради о износу од 400 милиона динара. Посебно интересантан и вредан пројекат је емисија муниципалних обвезница града Ниша. Нишлије ће на овај начин финансирати изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода. Вредност емисије нишких хартија од вредности биће пет милиона евра, у динарској противвредности, а како сазнајемо, жељу за инвестирањем у овај пројекат показали су и приватни инвестициони фондови, који купују градске хартије од вредности само онда када вредност емисије прелази износ од пет милиона евра, каже Александар Бућић из Сталне конференције градова и општина.
Нов начин прикупљања средстава пружа могућност локалним самоуправама да лакше и брже реализују пројекте који имају шири друштвени значај, а истовремено омогућава грађанима и привредницима да остваре приходе на основу камата, или трговином на берзи.
- Шабац је начинио пионирски подухват. Право да слободно купују муниципалне обвезнице грађани су по први пут имали на примеру вашег града. И друге локалне самоуправе, када су размишљале о оваквом моделу финансирања капиталних инфраструктурних пројеката, су се ослањале на искуство које је имао град Шабац. Камате на обвезнице могу се разликовати, али су, по правилу, оне увек индексиране у еврима, што значи да је добит сигурна. Привредници са вишком капитала улагањем у хартије од вредности остварују профит, али и доприносе развоју општина и градова у којима послују, објашњава Бућић.
- Наш саговорник подсећа да је са емисијом муниципалних обвезница у Србији први почео град Шабац. Четири стотине милиона динара, намењених реконструкцији и доградњи затвореног базена, прикупљено је током 15 дана трајања уписа обвезница, при чему је тражња за шабачким хартијама од вредности била за 50 одсто већа у односу на понуду.
М.Максимовић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa