Инфо

29. јануар 2015.29. јан 2015.
У МЕДИЦИНСКОЈ ШКОЛИ „ДР АНДРА ЈОВАНОВИЋ“ ОБЕЛЕЖЕН НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА

НЕ ЦИГАРЕТАМА, ДА ЗДРАВОМ ЖИВОТУ

Поводом обележавања Националног дана без дуванског дима прошлог петка Медицинска школа „Др Андра Јовановић“ у сарадњи са Заводом за јавно здравље, Спортским савезом и Удружењем „ЕКОС“ организовала је трибину под називом „Цигарете и спорт“ за своје ученике активне спортисте.
- Мој став је „не“ цигаретама. Трудим се да поштујем здрав начин живота, исхране, одмора, што је јако битно за спортисту поред тренинга. То је важан део за спортисту у периоду припрема и такмичења како би постизали што боље резултате. Изузетно ми је драго што учествујем у овој манифестацији. Надам се да ће још више оваквих сличних предавања бити у току ове школске године јер сам матурант. Одлична идеја и одлично предавање за млађе спортисте али и за друге ученике да знају који је прави начин живота ““ рекла је промотер Јагода Зечевић, матуранткиња Медицинске школе и најбоља спортисткиња Шапца у 2014. години.
Колико је уредан и здрав начин живота веома важан за једног спортисту, како на почетку тако и на крају каријере, показао је својим примером и прослављени рукометаш Миле Исаковић.
- При крају каријере пробао сам да се бавим овим „спортом“, што ће рећи дуванским димом. Мислим да ми је то и на крају донело одређене здравствене проблеме тако да сам пре шест, седам година имао инфракт. Прави је моменат и право место, јер смо у школи која пропагира медицину, а медицина и спорт иду заједно, за промоцију здравог начина живота ““ истакао је Исаковић.
Медицинска школа „Др Андра Јовановић“, позната по ученицима који постижу сјајне спортске резултате, и на овај начин допринела је популаризацији здравих стилова живота. По речима директора школе доц. др Александра Пајића пет школских тимова на челу са професорима који их воде, током године организацијом сличних манифестација учествују у борби против дуванског тима и уношења разних врста недозвољених супстанци.
- Покушавамо да алтернативно кажемо да постоје много лепше ствари у животу, а то је бављење спортом и здравим начином живота. Довођењем врхунских спортиста али и наших ученика врхунских спортиста желимо да покажемо праве друштвене вредности и допринесемо борби против дуванског дима ““ додао је директор.
У прилог значају оваквих трибина образовног карактера које имају буђење свести код младих средњошколског узраста показује и поражавајућа чињеница да у Србији једна трећина становника пуши док су две трећине изложене дуванском диму у кући и на послу. Због дувана годишње умре око 16.000 особа, а сваког дана наша земља изгуби око четрдесет четири живота. Освешћивање младих по овом питању, као и борба на било који начин против употребе цигарета, само су један мали, али значајни корак против овог серијског убице који нема милости ни према пушачима ни непушачима. Зато једно „не“ значи много живота више.
О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa