Инфо

29. јануар 2015.29. јан 2015.
ПРИМЕНА ЗЕМЉИШНИХ ИНСЕКТИЦИДА У ПОВРТАРСТВУ

ОПРЕЗНО СА ДОЗИРАЊЕМ

Штетни инсекти који у пролеће нападају расаде и младе, тек расађене биљке из земљишта као што су жичњаци, грчице, подгризавајуће совице, ровци могу понекад да изазову потпуне штете.
- Земљишне штеточине, првенствено жичњаци и грчице ефикасно се сузбијају земљишним инсектицидима при чему треба имати у виду да постоји битна разлика у деловању две различите групе инсектицида, системичних и контактних. Ови препарати имају само једну заједничку особину. Производе се по правилу у виду гранула за директно уношење у земљиште уз помоћ одговарајуће опреме или ручно. Међутим, на овоме углавном завршава свака сличност између ове две групе. Свака од њих има својих предности и недостатке тако да то треба имати у виду приликом избора препарата ““ истиче дипл. инж. заштите биља Слободан Гошић из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Шабац.
Предност системичних земљишних инсектицида као што су препарати на бази фората, који није више у употреби, и тербуфоса је првенствено у томе што их биљке усвајају кореном из земљишта заједно са водом и хранљивим материјама транспортујући их спроводним ткивом највише обезбеђујући извесно време и заштиту надземног дела биљке од инсеката као што су нпр. лисне ваши.
- Недостатак ових производа огледа се у њиховој високој отровности што их чини ризичним за примену, нарочито када се расипање гранула врши ручно. Због њихове системичности ниво остатака у биљкама, посебно у раној производњи младог поврћа, лука или кромира, потпуно је неприхватљив. Раније се дешавало да поједини произвођачи кромпира примене неких од ових земљишних инсектицида за зашиту од жичњака, а да је након тога млади кромпир током конзумирања имао непријатан мирис на органофосфорне инсектициде ““ упозорава Гошић.
Значајан недостатак системика је брзо усвајање у биљку при чему у земљишту остаје релативно мала количина препарата у зони кореновог система које је често недовољна да заштити у довољној мери сам корен у дужем временском периоду.
- Контактни гранулирани инсектициди су нашли своје стално место у повртарској производњи уз само један недостатак јер не сузбијају надземне штеточине пошто их биљка не усваја из земљишта. Иако на први поглед ово изгледа као недостатак, у ствари је, у већини случајева предност, јер се при примени оваквих препарата, који по правилу делују контактно и инхалационо (испаравањем у земљишту), нарочито у раној производњи (млади кромпир, лук, ротквице) не могу наћи трагове препарата у биљкама.
Због потребе да се у претходној, старијој генерацији земљишних инсектицида, као што су препарати на бази фенитротиона или хлорпирифоса, још више смањује отровност и обезбеди дуготрајна заштита, последњих година интензивно се примењују грануларни инсектициди новије генерације који сузбијају скоро све врсте земљишних штеточина уз још дуготрајније деловање које у зваисности од примењене количине износи и до деведесет дана од примене. На пример, активна материја - тефлутрин.
- За сваки земљишни инсектицид је веома важна мала растворљивост у води да се не би испирао у доње слојеве земљишта, а семе и корен да остану незаштићени. Такође, веома је битно да се препарат чврсто веже за честице земљишта и задржи активну материју на месту примене у зони око семена или корена. Период полуразградње примењеног препарата у земљишту услед разних фактора (климатских, микроорганизама) треба да буде довољно дуг да обезбеди сигурну заштиту семена или младе биљке ““ закључује Гошић.
О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa