Инфо

29. јануар 2015.29. јан 2015.
АПЕЛ МАЧВАНСКИХ СТОЧАРА НА ХИТНИ РЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМА

НИСКЕ ЦЕНЕ ТОВЉЕНИКА

Цена товљеника је пала на 100 динара по килограму а пољопривредници страхују, да ће бити још нижа. На својој фарми Иван Мирковић тренутно има 300 свиња чијом продајом сада не може да покрије оно што је уложио.
- Све ово је трагично, много лоше и сточарство је доведено до пропасти. Наш килограм товљеника кошта 170 динара а ми га продајемо по 120 динара и на сваком товљенику губимо 4 до 5 хиљада динара - каже Иван Мирковић.
Ситуацију додатно компликују товљеници, које свакодневно треба хранити а новац за храну у овој ситуацији, тешко је обезбедити.
- Људи су презадужени и долазе да моле за храну, да их прехране док неко не откупи - каже Милорад Комановић, продаваца сточне хране.
У Мачви и Поцерини тренутно је у понуди око 50 хиљада товљеника које нема ко да откупи а према процени сточара ускоро ће их бити и много више.
- Ми апелујемо на министарство да се овај проблем реши јер уколико свиње пређу одређену килажу имаћемо још већих проблема са продајом - каже Драган Рељић.
Обавезе према држави као и кредити које је већина пољопривредника подигла за храну, морају се измирити па се свиње продају и по најнижим ценама.
- Ко има свиње за продају, више не пита за цену, само да прода- каже Радиша Иванић.
Према рачуници пољопривредника цена од 167,5 динара по килограму омогућила би им само да покрију трошкове а са садашњом ценом између 100 и 110 динара, на великом су губитку. Ситуација није сјајна ни када је у питању узгој телади, због чега многи размишљају да напусте сточарство.
- Ако се сви будемо бавили ратарством, онда ће нам се десити исто и са кукурузом и са житарицама. Онда ћемо давати земљу у закуп и бити социјални случајеви - каже Горан Мостић председник Удружења произвођача свиња.
Према речима узгајивача, задатак пољопривредника је да ради и одгаји свиње. Пошто су своје задатке испоштовали, сада је ред на државу, да обезбеди откуп тржишног вишка преко робних резерви као и да донесе одлуке којима би се овакве ситуације спречиле у будућности а тиме и људима омогућило да живе од свог рада.

Д.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa