Инфо

29. јануар 2015.29. јан 2015.
КОЦЕЉЕВА: ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗАПОШЉАВАЊА

ПОСАО ЗА МЛАДЕ

ПОСАО ЗА МЛАДЕ
Према подацима НСЗ испоставе у Коцељеви на евиденцији незапослених се налази скоро 1,6 хиљада лица што је нешто више од 12 одсто од укупног броја становника. Међутим, овај проценат је виши у поређењу са бројем радно способних којих је према последњем попису око 8,6 хиљада.
У Локалном акционом плану запошљавања за 2015., донетом крајем прошле године, наводи се да је и у општини Коцељева карактеристично незнатно смањење броја запослених упоређујући податке неколико година уназад. То је резултирало да ова локална самоуправа буде сврстана у неразвијене општине, односно да се нађе у трећој групи недовољно развијених градова и општина чији је степен развијености у распону од 60 до 80 одсто републичког просека.
Крајем прошле године у овој општини регистровано је око 260 предузетничких радњи као и скоро сто предузећа, од којих се највећи број налази у седишту општине. За 2014. годину је карактеристично смањење броја пријављених предузетничких радњи, док је број одјављених на нивоу из претходних година.
Развој привреде је један од основних циљева ове општине која жели да кроз транспарентан и инвестиционо пријатељски оквир створи услове у којима инвеститор може да сагледа све могућности и ризике средњорочних и дугорочних одлука. Осим доношења стратегија, одлука и планова коцељевачка општина је инфраструктурно опремила и индустријску зону у којој су већ реализоване две инвестиције. Надлежни сматрају да је на тај начин створена повољна пословна клима за развој нових инвестиција.
У току ове године коцељевачка општина ће акценат ставити на побољшање услова за запошљавање младих и смањивање њихове незапослености, затим на укључивање теже запошљивих категорија а посебно лица са инвалидитетом и дугорочно незапослених, као и на подршку отварању нових радних места.
У овогодишњем локалном буџету планирана су средства у износу од три милиона динара за финансирање програма или мера активне политике запошљавања од којих ће 2,3 милиона бити усмерено за јавне радове, док ће преосталим износом бити финансирана стручна пракса.
Реализацијом ових мера планира се запошљавање око 20 лица кроз пројекат јавних радова и око шест у оквиру стручне праксе.
В. Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa