Инфо

29. јануар 2015.29. јан 2015.
НАШИ ДАНИ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

ШТО ЈЕ ДАНАС, БИЋЕ И СУТРА

На основу приповедака Радоја Домановића, углавном “Страдије“, “Данге“ и “Мртвог мора“, Радивоје Миленковић је направио адаптацију и режирао монодраму “Наши дани“ у којој игра више од тридесет година. На Великој сцени Културног центра у Шапцу, бравурозно је одиграо своју 1.489 представу.
Мени је ова монодрама веома важна, не само као некакав став према стварности и друштвеним питањима, него и на нивоу задатка, вештине, тренинга... Веома је захтевна, с обзиром да играм 38 ликова за сат времена и десет минута.
За “Наше дане“, Миленковић је на 12. Фестивалу монодраме и пантомиме у Земуну, добио је Златну колајну публике, а према речима критичара “тако је силовито и упечатљиво изнео представу да је убедљиво победио далеко искусније такмичаре“. Гласом, сценским
покретом и читавим бићем, глумац је понудио серију карактера, чиме је доказао велику моћ трансформације. Поред очигледне страсти и преданости уметности и публици, Миленковић је показао изузетну образованост.
- Није у питању само дневна актуелност, која је неминовна, него и неки Доманићев захват и увид у људску природу уопште. Узалудно је надати се да ће се људска природа променити. Оно што је данас биће и сутра, а кажу, још и горе. Какав смо ми народ кад имамо изреку коју је пре двеста година Вук забележио: “Мртва се глава по сокаку ваља, па се и горему нада“. То је мисао српског народа, рекао је уметник.
Радивоје Миленковић, завршио је глуму на Академији уметности у Новом Саду у класи професора Бранка Плеше. Када је дипломирао, уписао је режију (на истој Академији) у класи Боре Драшковића, али је после прве године отишао “неким својим глумачким путевима“ у Дубровник, Загреб, Београд... Године 1987. постао је првак Југословенског драмског позоришта и студент друге године режије коју је завршио три године касније.
У Шапцу, “које има јако добро позориште“ режирао је пет представа: “Танго“, “Тетовиране душе“, “Кокошка“, “Лаки комад“ и “Позив на погубљење“. Глумци из тих представа и саме представе су награђиване.
Од 2005. године, стални је редитељ у СНП у Новом Саду, а на Факултету техничких наука на одсеку за архитектуру, где постоји катедра за сценски дизајн, има свој предмет као ванредни професор -““ Појам позоришта и сценских уметности. Води и мастер годину глуме на Академији уметности у Новом Саду.
“Задовољан сам зато што радим оно што волим. Максимално сам испуњен професионалним животом. Режирам, играм улоге које волим у Звездари, Српском народном позоришту. Човек не би требало да жели оно што му не треба, а све снаге ( у оквиру морала и васпитања) треба да употреби да оствари оно за чим има унутрашњу потребу. Чим почне да жели оно што му не треба, губи смисао“

М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa