Инфо

29. јануар 2015.29. јан 2015.
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

СУБВЕНЦИОНИСАЊЕ ЂАЧКИХ ТАКМИЧЕЊА

У среду, 28. јануара 2015. године, Грађанска иницијатива “КОРАК“ је, Кабинету градоначлника града Шапца, предала првих десет тема, које би по нашем мишљењу, требало да допринесу бољем изгледу града и поправљању квалитета живота грађана. Међу њима се налази и тема о субвенционисању ђачких такмичења, чију вам скраћену верзију овде преносимо:
Највеће друштвено богатство, оно које се не може потрошити и које умножава општа добра, су вредни и паметни млади људи. Они на свим нивоима такмичења свој град прославе за сваку од бројних награда којом се самостално оките.
Грађанска иницијатива „Корак“ је затражила од Кабинета градоначелника да, праве промоције града ради, предузме следеће:
1. Донесе Правилник којим ће јасно и прецизно одредити правила финансирања, а затим и да ставку субвенционисање такмичења убаци у буџет за наредну годину. У оквиру Правилника треба предвидети да се финансира пут на међународна такмичења када то не учини надлежно Министарство, уврсте у листу за финансирање сва такмичења из Календара министарства, каква су и дописне олимпијаде и плати селекционисаним ученицима партиципација за Петницу. Посебно треба обрадити случајеве плаћања путних трошкова и трошкова смештаја, исхране и дневница за такмичаре и наставнике. Када је такмичење удаљено 200 и више км, треба признати трошкове превоза аутомобилом. Ако се такмичење, на пр. одржава у Новом Пазару и почиње у 11 сати, немате како из Београда да стигнете до Пазара на време, а такмичење се не завршава до 15 сати, када је последњи полазак за Београд. Пракса домаћина да се за исхрану побрине је различита: сендвич, хамбургер, ретко комплетан ручак, а често жужу пециво, које зграбите са ретко распоређених послужавника у некој учионици или ходнику школе. Није могуће увек Градској управи унапред предати три могуће понуде за смештај. Често градови (размишљајмо и о свом) не располажу већим бројем хотела, а најчешће домаћин сам предлаже хотел у коме би деца требала да бораве, па очекујемо да се и ово правило измени. Таленти би се могли са најбољим наставницима припремати за такмичења у неком празном градском простору, какав је рецимо Дом ЈНА.
2. Осим доношења Правилника, предложили смо да Град потребна средства сакупи кроз организацију донаторских скупова фирми и појединаца. Фирмама би одговарао термин крајем новембра или почетком децембра, јер је крај године и могу да планирају за колико да смање опорезиву добит, а граду би то била резерва у случају да износ субвенционисања премаши планирани буџет, или да, уколико прикупи значајнија средства, може буџет да ослободи дела материјалног издатка за наредну годину.
Похваљујемо Градску управу што је и до сада имала слуха да материјално помаже децу, а овом иницијативом само желимо да се утврде фиксна правила, те новац буде искоришћен тамо где је и предвиђен, а финансирање не зависи ни од чије добре воље и личних веза, већ да постане прописом регулисан начин паметног улагања у будућност града.

Грађанска иницијатива Корак

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa