Инфо

29. јануар 2015.29. јан 2015.
САОПШТЕЊЕ ГРАДСКОГ ОДБОРА НОВЕ СРБИЈЕ

НАЋИ РЕШЕЊЕ ЗА КРЕДИТЕ У ШВАЈЦАРСКИМ ФРАНЦИМА

Поштовани,
у свим дешавањима око кредита у ЦХФ а поготово у изјавама банака све време се форсира минимализација проблема, прво да се ради о „само“ 24.000 одобрених стамбених кредита, а у ствари ради се о 24.000 породица,са преко 100.000 грађана директно погођених и са још 100.000 грађана (родитељи са обе стране тих породица) индиректно погођених . Значи око 200.000 грађана Србије су у све већој животној опасности и проблему.
Други моменат је присутан у већини изјава о решењу овог проблема,а то је да решење проблема треба наћи у појединачном контакту корисника кредита са банкама. Појединачним наступом се проблем опет своди на преговоре малог и великог (пример препорука НБС БАН О1 и БАН О2 који су одрађени у 2% случајева) а ти преговори су унапред неповољни за малог преговарача. Решење мора бити донето на нивоу Владе Републике Србије и НБС тј. на највишем нивоу, опште и једнако за све.
Трећи и најзначајнији моменат је да Влада Републике Србије не сме препустити судбину 200.000 грађана Србије у руке банкама које су већ својим несавесним поступањем доказале да немају намеру да беру воћку домаћински годинама и генерацијама већ воћку беру ломећи гране и чупајући је из корена. Самим тим ангажовање Владе Републике Србије не сме бити минимално, јер проблем није на нивоу корисник кредита - банка већ је проблем на глобалном нивоу са огромним одступањима од потписаног у уговору о корисшћењу кредита (у Закону о облигацијама је јасно регулисано шта се дешава када се услови прописани уговором драстично промене и када се деси утицај више силе).
Банке и банкари су у целом нормалном свету наши пратиоци и сарадници у послу, животу, напретку и развоју а ту улогу би требали имати и у нашој напаћеној Мајци Србији па их позивам да добро размисле и да помогну решењу заједничког проблема. Не тражи се милост и добродушност већ мудрост, достојанство и практична решеност да се банци кредит исплати, да банка разумно и са мером заради а ми сачувамо наше домове. Подсећамо да разум и никаква математика не одобравају чињеницу да након седам (7) година отплате кредита а то је трећина уговореног периода ми дугујемо више него када је почела отплата кредита. Уговором о коришћењу кредита требало би да након 23 године отплате кредита банка заради један стан - кућу а да нама остане нас дом, а на виђени начин банци ће, ако успемо да једног дана отплатимо наше кредите (у шта чисто сумњам) остати вредност три или више некретнина.
На основу свих чињеница сматрамо да би реално решење било вратити стамбене кредите индексиране у ЦХФ на почетак,претворити их у стамбене кредите индексиране у ЕУР. На такав начин би се понистило дејство више силе и банка зарадила свој део,а корисници стамбених кредита добили шансу да исплате своје кредитне обавезе на свестрано задовољство.
Економски савет НС Мачванског окурга апелује на највише факторе власти,вратите нам веру у боље сутра,у могућност да својим радом сачувамо наше домове и мир нашим породицама. Ово саопштење прослеђено је посланичком клубу НС, са захтевом да се о овом проблему отвори расправа у Народној скупштини РС.
Економски савет Окр. Одбора НС Мачванског округа
Члан Извршног одбора НС

Божидар Катић с.р.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa