Инфо

5. фебруар 2015.5. феб 2015.

ПоЧиње скрининг на канцер дебелог црева

У Србији се спроводи Национални програм раног откривања рака дебелог црева, од кога сваке године оболи приближно 4 и по хиљаде људи, а више од 3 хиљаде умре. Шабачки Дом здравља ускоро би требало да крене са спровођењем скрининга, односно превентивних прегледа, у које ће бити укључени мушкарци и жене са градског и сеоског продручја, старости од 50 до 74 године.
Скрининг ће, у наредне две године, бити спроведен на 38.000 људи, са градског и сеоског подручја, које покрива шабачки Дом здравља. Реч је о тестирању столице на присуство крви, која је први показатељ могућег обољења дебелог црева. У шабачком Дому здравља израђен је акциони план за реализацију пројекта, а у току је набавка тестова.
- Ми ћемо кад добијемо тестове, највероватније почетком марта, започети са акцијом позивања пацијената. Обухваћена је популација од 50 до 74 године. Сви ће бити позвани код свог изабраног лекара, како би добили тест којим ће извршити тестирање у кућним условима, а уз то ће добити упутство за то тестирање и упут за лабораторију - изјавио прим. др Мирослав Миљешић, начелник Опште медицине ДЗ Шабац
Узорак столице, у наредних неколико дана од узимања, требало би однети у болничку лабораторију, која ће извршити анализу тестирања. Анализе се достављају изабраним лекарима, а у случају позитивног резултата, односно сумње на присуство болести, пацијент ће бити обавештен, и укључен у даљу дијагностику.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa