Инфо

5. фебруар 2015.5. феб 2015.
СТАЊЕ БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА У КОЦЕЉЕВАЧКОЈ ОПШТИНИ

ВИШЕ ПАЖЊЕ СИГНАЛИЗАЦИЈИ

У извештају усвојеном крајем прошле године, који се бави стањем безбедности саобраћаја, закључено је да би се у општини Коцељева више пажње морало посветити стању саобраћајне сигнализације.
Према овом извештају вертикална сигнализација је у релативно добром стању. Наиме, просечан број знакова по километру уличне мреже је задовољавајући док је на локалним и некатегорисаним путевима испод минимума потребног за безбедно функционисање саобраћаја.
Надлежни су оценили да је путоказна сигнализација на територији ове општине запостављена и да најчешће не одговара стандардима. Највећи недостаци су уочени на општинским путним правцима где, како кажу, таква сигнализација у већини случајева и не постоји.
Прошлогодишње поплаве утицале су на драстичну промену режима саобраћаја у овом крају. Наиме, свакодневно због појачаног интензитета саобраћаја, настају оштећења на делу уличног система у седишту општине, јер је од маја месеца након пада моста и прекида обилазнице саобраћај у потпуности преусмерен кроз насељено место. Надлежни напомињу да се комплетан саобраћај, укључујући и тешки теретни, отежано одвија по измењеном привременом режиму преко уличног система који није предвиђен за овакву врсту саобраћаја. Према подацима ЈП Путеви Србије просечан дневни саобраћај на овој деоници пута је више од две хиљаде возила од чега је велики број тешких теретних возила. Осим урушавања коловоза овакав интензитет саобраћаја у великој мери угрожава безбедност свих учесника, посебно пешака, имајући у виду и чињеницу да у једном делу уличног система не постоје тротоари. У општинској управи верују да ће се ови проблеми веома брзо решити јер је у току изградња новог моста на реци Тамнави који ће омогућити нормализацију саобраћаја на путном правцу Шабац- Ваљево, прекинутог још у мају месецу.
Савет за безбедност саобраћаја у овој општини препознао је безбедност деце пешака у саобраћају као најбитнији сегмент, те су стога посебно анализирани прилази свим школама и предложене превентивне мере.
У току прошле године према статистичким показатељима дошло је до осетног смањења укупног броја саобраћајних незгода док је број настрадалих и погинулих лица на приближно истом нивоу. У првих 11 месеци прошле године на подручју коцељевачке општине догодило се 16 незгода, што је за пет мање у поређењу са истим периодом 2013. Једно лице је погинуло, троје је задобило теже а 11 особа лакше телесне повреде. Статистика такође указује на чињеницу да се највећи број саобраћајних незгода догоди у дане викенда.
Одељење општинске управе надлежно за послове саобраћаја сматра да се на нивоу општине мора издвојити више финансијских средстава за решавање проблема у саобраћају.
В. Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa