Инфо

5. фебруар 2015.5. феб 2015.
ТРУЛЕЖ ГЛАВИЦА ЦРНОГ ЛУКА

ПРЕВЕНТИВА ЗДРАВО СЕМЕ И РАСАД

Проблеми са којима се повртари суочавају када је у питању стање лука после вађења је појава трулежи. Како би се спречила ова појава потребно је вађење лука обавити по сувом времену и умереној просушености земљишта. Односно у данима када метеоролози најављују барем неколико дана без падавина како би се главице у пољу добро осушиле. С друге стране, кашњење у вађењу доводи до смањења квалитета главица, тежег чувања и раста опасности од развоја проузроковача трулежи. При повољним условима за развој болести гљива из рода „Ботрyтис“ може изазвати велике штете које се огледају у пропадању лисне масе, смањењу приноса и квалитета луковица. Све врсте лука, како гајених, тако и оних из спонтане флоре, могу бити њихови домаћини.
- „Ботрyтис аллии“ је узрочник труљења главица у пољу које се наставља и касније током складиштења. Често се ова врста у пољу развија у латентном облику, без видљивих последица, док се након месец дана чувања лука у складиштима појачава трулеж. Симптоми ове појаве јављају се прво на врату луковице. Патоген затим продире у унутрашњост главице због чега овојне љуспе попримају тамнију боју, а између њих се формира беличаста мицелија са конидилијама. Овакве луковице су подложне бактеријској влажној трулежи. Врло ретко овај патоген изазива симптоме на листу који су у виду ситних белих пега са удубљењима сламасте боје ““ каже дипл. инж. зашите биља Славица Максимовић из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Шабац.
Као претходни патоген и „Б.цинереа“ такође изазива трулеж главица, док за разлику од својих сродника „Б.сљуамоса“ изазива спаљеност листа. Симптоми обољења манифестују се у виду беличастих пега са ореолом светло-зелене боје. Сличне симптоме могу изазвати трипси или неки хербициди али без присуства ореола. При повољним условима пеге се шире, листови некротирају и изумиру. Са зараженим луковицама паразит доспева у складиште. Ако се зараза на време не открије трулеж ће се проширити и на здраве луковице.
- У заштити од ових патогена најважнија је употреба здравог семена и расада. Препручује се трогодишњи плодоред, уклањање овојних лиски приликом вађења лука и просушивање луковица пре уношења у складиште. При појави симптома на листу применити неки од препарата из групе „ботрицида“ („Телдор“, Сњитцх“, „Ронилан“...). Ако је у питању пластеничка производња младог лука прскање изостаје због каренце па се треба посветити превентиви ““ истиче Максимовићева.
О. Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa