Инфо

5. фебруар 2015.5. феб 2015.
НОВИ ДИРЕКТОР ФИЛИЈАЛЕ АИК БАНКЕ ЗА “ГЛАС ПОДРИЊА“

ФОКУС НА СТАНОВНИШТВУ, МАЛИМ И СРЕДЊИМ ПРЕДУЗЕЋИМА

Од почетка децембра прошле године шабачка филијала АИК банке има новог директора, Драгана Маринковића, дипломираног инжењера, који је претходних осам година такође провео у банкарском сектору, али у Хyпо Алпе Адриа банци.
- Искуство стечено у претходним годинама у спрези са потенцијалом који АИК банка има, допринеће веома брзом позиционирању филијале као лидера на локалном тржишту. Мој циљ као директора филијале је да део тог потенцијала усмерим на финансирање привреде нашег града, истиче Маринковић.
Акценат стављају на финансирање становништва и малих и средњих предузећа која имају перспективу раста и развоја, као што су пољопривредна и прехрамбена производња, прерађивачка индустрија са извозним тржиштем, иновативне услуге и слично. Финансијска средства ће пласирати кроз кредитне аранжмане грађанима и привреди, а у будућем периоду ће посебну пажњу посвећивати малим и средњим предузећима и регистрованим пољопривредним газдинствима.
- Основна стратешка опредељења Банке у наредном периоду , па самим ти и планови филијале подразумевају подршку привредне активности и повећање присуства банке у финансирању малих и средњих предузећа задржавајући висок ниво ефикасности и професионалности. АИК банка је од свог оснивања усмерена на подршку пољопривредницима и читавом агрокомплексу што и на даље остаје једна од основних смерница будућег пословања. У циљу активне подршке овом сегменту, који је од изузетне важности за развој домаће привреде, АИК банка је развила унапређену понуду производа и услуга намењену пољопривредним газдинствима и малим и средњим предузећима. Фокус АИК банке је и на понуди иновативних производа за грађане по повољним условима и у складу са потребама различитих сегмената, каже директор.
АИК банка има специјалну понуду за физичка, правна лица, предузетнике и пољопривреднике, која се огледа у најповољнијим условима за финансирање и рефинансирање постојећих кредитних обавеза.
-Издвојио бих само неколико производа из широке понуде АИК банке:
Стамбени кредити који се одобравају уз каматну стопу од 3,99 одсто плус 6М еурибор и ефективну каматну стопу од 4,97 одсто. Повољни услови кредитирања су и одлична прилика за клијенте који су заинтересовани да своје кредите индексиране у швајцарским францима конвертују у евре. Клијенти који се одлуче за рефинансирање, ослобођени су накнаде за обраду кредита, као и трошкова животног осигурања.
Готовински кредити и кредити за рефинансирање индексирани у еврима, са фиксном каматном стопом од 7,5 одсто и роком отплате до десет година.
Динарски кеш кредити са фиксном каматном стопом од 12 одсто на 12 месечних рата, са могућношћу коришћења грејс периода од 3 месеца. Трошкови обраде кредита су минимални, а клијентима је на располагању и могућност ранијег затварања кредитних обавеза без накнаде.
Поред наведених кредита у понуди су и динарски готовински кредити и кредити за рефинансирање који пружају могућност одлагања плаћања једне или више месечних рата, у случају да је то клијенту потребно.
Пензионери су категорија становништва којој је посвећена посебна пажња. Банка нуди сјајну могућност у оквиру које сви пензионери који примају пензију у АИК банци могу да користе услугу исплате пензије унапред, и то седам дана пре редовне исплате Фонда ПИО Републике Србије.
Правним лицима су на располагању динарски и девизни кредити за пословање и обртна средства уз годишње камате које се крећу у оквирима од 12 одсто (за РСД) и 6,5 одсто (за ЕУР), затим инвестициони кредити, факторинг, револвинг линије....
Понуда банке пољопривредницима је веома богата. Једна од њих пружа могућност да залагањем будуће производње финансирају своје тренутне пословне потребе или инвестиције, односно да сачекају „боље цене“ за продају произведене робе кроз коришћење револвинг кредита и оквирних линија.
Маринковић истиче да је АИК банка домаћа банка.
- АИК банка је домаћа банка са великом дисперзијом власништва. Захваљујући високом нивоу финансијске стабилности и капиталне адекватности отворене су велике могућности за раст пласмана у секторима становништва, привреде и пољопривреде. Управо због свега тога АИК банка за свој слоган користи две речи које осликавају ове њене вредности: “Домаћа и јака“.
Неизбежна тема ових дана су и кредити у швајцарским францима.
- АИК банка у свом портфолију нема кредите индексиране у швајцарским францима, што додатно указује на стабилност у њеном пословању.
Пословање АИК Банке
АИК банка је у последњих годину дана ојачала своју позицију на тржишту, попевши се на 6. место по величини укупне активе. Уз то, банка је очувала профитабилност упркос опрезној политици резервација за ризике и тако задржала један од највиших показатеља капитализованости. Банка улаже у развој пословних процеса, како би се доступност финансирања повећала за онај део малог бизниса који има перспективу за раст и интеграцију домаћег ланца вредности. Банка је током прошле године успоставила и нови организациони и тржишни модел прилагођен савременим банкарским трендовима. Висока капитална адекватност и стабилност депозитне базе допринели су да банка увећава своју добит у 2014. години, уз очување вредности за акционаре и клијенте. Развој пословне мреже банке је један од наших стратешких циљева, а филијала у Шапцу заузима веома значајну улогу у пословању.
Питали смо члана ИО АИК банке, Бранку Дамњановић: „Каква су Ваша очекивања на економском плану у 2015.години?“
- На економском плану 2015. година ће вероватно донети мање смањење укупног дохотка него што је то био случај у 2014. години. Ипак, тешко је очекивати опоравак без значајнијег опоравка у водећим привредама Западне Европе. Мере буџетске штедње, додатно ће допринети контракцији дохотка преко пада јавне потрошње. У 2015. години можемо очекивати стагнацију или благи раст кредитне активности. Програм субвенционисаних кредита из друге половине 2014. године дао је известан импулс кредитној активности, чиме је тренд пада заустављен, крајем прошле године. У 2014. години имали смо и значајно успоравање раста штедње грађана. Делимично је то последица стагнације дохотка грађана, али и мање кредитне активности. Додатно попуштање монетарне политике учинило би кредите банака доступнијим, али је кључан фактор повећање тражње за кредитима, односно инвестиције и потрошња. За разлику од тренда на тржишту АИК банка током 2014. бележи значајан пораст штедње као и кредитне активности, те овакав тренд очекујемо и у 2015. години.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa