Инфо

12. фебруар 2015.12. феб 2015.
УДРУЖЕЊЕ ЛИКОВНИХ СТВАРАЛАЦА ШАПЦА ГОСТУЈЕ У ПЕРНИКУ

УМЕТНОСТ ЈЕ ДУГА А ЖИВОТ КРАТАК

Удружење ликовних стваралаца Шапца организује изложбу у граду Перник у Бугарској репрезентативно се представљајући са 40 аутора, чланова Удружења и са исто толико радова у различитим уметничким техникама. Изложба ће бити отворена 19. фебруара и траје до 10. марта 2015. године.
Арс лонга, вита бревис
Хроника четрдесетогодишњег деловања Удружења ликовних стваралаца Шапца (УЛСШ) у области ликовних уметност у граду била је толико богата и густа да је велики ризик издвојити само једно дешавање или једно име. Дозвољено је, ипак, ући у тај ризик када је повод веома значајан и вредан пажње. Изложба радова чланова Удружења у Пернику, у Бугарској, свакако заслужује такав ескурз.
Велика, амбициозна и богата изложба слика, графика, фотографија, стип цртежа, цртежа, скулптуре и примењене скулптуре, на којој се представља четрдесет уметника са једним или више радова пре свега има уметничку секвенцу трајања без обзира на период од десет година које су протекле од претходног излагања у Бугарској.
Присутност свих ликовних техника и познатих тема јесте опште својство ове галеријске поставке. Аутори припадају старијој, средњој и сасвим младој генерацији, док дела садрже коначну опредељеност ка техници, идеји, тематици, преплићући се у широком дијапазну ликовног изражавања од изразите склоности ка реализму до потпуне стилизације и апстракције. Прецизном комбинацијом задатих стваралачких параметара уз поштовање канона ликовности створени су нови и оригинални простори, динамичне декоративне површине и сложене конструкције.
Највећи значај ове изложбе није у квалитету радова нити у дугогодишњем студиозном проматрању и зналачком преношењу виђеног. Суштина и вредност галеријске поставке је вера у човека и вечност уметности.
Иванка Трифуновић, историчар уме

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa