Инфо

12. фебруар 2015.12. феб 2015.
ПРОЈЕКАТ „ЗДРАВО РАСТИМО“ ЗАЖИВЕО И У ОШ „НИКОЛАЈ ВЕЛИМИРОВИЋ“

ДОБРА ИСХРАНА, ЈОШ БОЉА КОНДИЦИЈА

У децембру прошле године шабачка ОШ „Николај Велимировић“ придружила се реализацији пројекта „Здраво растимо“ који четврту годину за редом спроводе Компанија „Нестле Адриатиц“ и Савез за школски спорт Србије. Одобрен од стране Министарства омладине и спорта и Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије има за циљ едукацију ученика седмих разреда о здравим навикама у исхрани, као и њихово подстицање на повећање физичких активности.
- Ученици нису били баш у почетку радосни што ће мењати час физичког за неко предавање. Међутим, то се убрзо мењало пошто је едукативни материјал био пропраћен интересантним филмовима. На тај начин имали су прилику да виде шта и колико од здраве хране треба да уносе. Сазнали су да ли се и колико правилно хране. Мислим да је проблем што деца и мало пију воду. Унос течности, конкретно воде, веома је мали. Хране се углавном брзом храном. Има, наравно, деце и родитеља која воде рачуна о томе. Ове радионице су баш осмишљене у контексу мењања њихове свести о начину исхране јер су сад у животном добу како стичу ту навику која ће их пратити до краја живота ““ истакао је проф. физичког васпитања Велимир Јоцић, реализатор пројекта у ОШ „Николај Велимировић“.
Пројекат „Здраво растимо“ део је глобалне „Нестле“ иницијативе под називом „Здрава деца“ у којој је само у прошлој години учествовало више од 6,9 милиона младих из шездесет осам земаља широм света. У четрдесет два града у Србији у овој школској године програмом ће бити обухваћено 3.800 ученика. Током четири предвиђена предавања стећи ће основна знања о правилној исхрани и њеном планирању, утицају хране на тело, а добиће практичне савете о томе како та знања да примене у свакодневном животу.
- Пошто се бавим спортом била сам доста информисана о овој теми, али за оне који нису физички активни ова предавња су добродошла. Сазнали смо како да се здраво хранимо, како да направимо сами свој начин исхране. Иначе, пред свако такмичење, нпр. када су у питању дуже стазе, имам одређену исхрану. Морам да је испоштујем најмање три дана пре такмичења. Онда се вратим на нормалну исхрану. Могу да се одрекнем слаткиша и грицкалица. Није ми тешко јер нисам зависна од ничега. Наравно, постаји понеки слаткиш којег не могу баш сасвим да се одрекнем. Препоручила бих мојим вршњацима, али и млађима да тренирају неки спорт зато што је то добро, али и да се здраво хране зато што то повољно утиче на њихово здравље ““ рекла је Мина Гајић, ученица ВИИ3, успешна атлетичарка на 600, 800 и 1.500 метара, која се тренутно припрема за Државни крос који ће се одржати у Шапцу 14. марта.
Поред Мине око деведесет њених вршњака из матичне школе прошло је кроз овај пројекат чији се резултати анкете пре и после одржаних предавања очекују наредних дана. Како је истакао проф. Јоцић организатори овог надасве едукативног пројекта, како за наставнике тако и ученике, размишљају и о његовој реализацији међу млађим узрастом.
- Надам се да ћемо сарадњу наставити и следеће школске године. Искрено, промотивни материјал у нашој школи видели су и ученици других разреда тако да су реакције биле позитивне после првих због тога што им се ускраћује час физичког васпитања ради едукативног предавања. Чекамо резултате урађених анкета надајући се да ако смо успели да макар код десет посто ученика променимо свест о исхрани у корист здраве хране онда је то велики успех ““ закључио је проф. Јоцић.
У прилог квалитету овог пројекта иде и чињеница да су едукативни материјал осмислили стручњаци из тима доц. др сц Дарије Вранешић Бендер, уз помоћ професора кинезиологије и биологије. Стручну редактуру урадила је проф. Петрица Ружић из Друштва за исхрану Србије, док је за ревизију наставних материјала и праћење резултата задужен Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.
О. Гавриловић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa