Инфо

12. фебруар 2015.12. феб 2015.
У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ РЕАЛИЗОВАНА ЗИМСКА АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ

ВЕЛИКИ ОДЗИВ ШАПЧАНА

Прошлог четвртка Шапчани су својом хуманошћу показали зашто је Шабац један од водећих градова у Србији када су у питању резерве крви. Традиционална зимска акција добровољног давања крви у организацији Института за трансфузију крви и Црвеног крста Шабац окупила је велики број давалаца драгоцене течности која је намењена за лечење пацијената у београдским институтима и болницама.
- Већ седми пут Институт организује зимску кампању која је и овога пута стигла у Шабац. Све похвале за шабачки Црвени крст који је наш стратешки партнер али и за град Шабац који је анимирао грађане да се одазову у великом броју. Доста је младих што је веома битно зато што желимо да код грађана створимо свест о потреби и значају добровољног давања крви. Имамо посебан програм едукације младих како би их анимирали да нам се прикључе али и да постану свесни тог значаја јер сви ми једног дана можемо, нажалост, бити потенцијални примаоци крви. Због тога лепо је учинити овако добро дело како би помогли другима ““ рекао је Душан Сарафимовић из Института за трансфузију крви.
Прилику да се придруже у овој надасве хуманој акцији имали су сви суграђани старости од осамнаест до шездесет пет година. Један од њих био је и шездесетједногодишњи Божидар Јововић, некадашњи радник Заштите биља фабрике „Зорка“, данас пензионер.
- Ово ми је шездесет први пут како дајем крв. Волим да учествујем у оваквим акцијама јер могу да помогнем ономе коме је то потребно. Такође помажемо и себи и ближњима јер ако затреба крв не морамо ни од кога да тражимо ““ додао је Божидар.
Акцију је подржао и Спортски савез Шапца, а своју солидарност су показали и многобројни шабачки срдњошколци.
- Други пут дајем крв. Поред хуманог чина ту је и она друга страна давања крви која је значајна за наш организам. На овај начин освежавамо сопствену крв, филтрирамо је. Хуман начин а самим тим доприносимо и нашем здрављу ““ истакао је осамнаестогодишњи Ненад Ранковић, ученик Средње пољоприврене школе.
Свој допринос у прикупљању сто двадесет и пет јединица крви дао је и тридесетдвогодишњи Добривоје Недељковић.
- Немам никакав порив сем да помогнем другима. Пети пут учествујем у једној оваквој акцији и наставићу даље ““ рекао је Добривоје.
По речима Зорана Радукића, сарадника за акције Црвеног крста Шабац, у наредном периоду организоваће се акција добровољног давања крви у Добрићу, док је за март предвиђена и пролећна акција која ће се реализовати у шабачким средњим школама.
О. Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa