Инфо

12. фебруар 2015.12. феб 2015.
влада србије

Нема договора с Есмарком

Влада Србије одлучила је прошлог уторка да не потпише уговор са америчким Есмарком о докапитализацији Железаре Смедерево, изјавио је премијер Србије Александар Вучић.
Вучић је истакао да је Влада Србије ту одлуку донела на предлог приватизационог саветника КПМГ и Комисије за модел остварења стратешког партнерства.
Вучић је изјавио да Србија није од Есмарка добила гаранције да ће се очувати наш обртни капитал и да фабрика неће бити угашена, да неће бити потрошене све сировине, а потом фабрика напуштена уз образложење да тржиште није добро и да би на такав начин изгубили милионе долара и то је главни разлог зашто до договора није дошло.
Вучић је навео да је власника Есмарка молио да изађе у сусрет и дозволи да Србија има право супотписивања у првих девет месеци да бисмо контролисали начин трошења сировина, набавке и продају челика.
„Добили смо одговор да то прихватају, тражили смо за сваку трансакцију за преко 500.000 долара. Добили смо одговор на два милиона долара. Нисмо могли више да издржимо. Испунили смо све обавезе према ММФ, обавестили их“, рекао је Вучић.
„Прихватили бисмо и цену од 200 милиона долара да буде а да колатерал буде наш обртни капитал, да га не спуштају испод 100 милиона долара, да увек има сировина у том износу, нису прихватили, рекли су - може 55 милиона долара, ми смо тражили 70 милиона долара, онда су рекли - може, али ако падне испод тога, имате поново право субпотписа и тактражили смо начин да то прихватимо“, каже Вучић.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa