Инфо

12. фебруар 2015.12. феб 2015.
ПИСМА ЧИТАЛАЦА

О СЕПТИЧКИМ ЈАМАМА

Пољопривреда јесте већи произвођач свих нутријената него насеља, то треба да знамо! Али не можемо са таквом сигурношћу тврдити да је интензивна пољопривредна производња главни извор и узрочник новонастале ситуације у Црној Бари! Мерења-анализа воде је вршена само у домаћинствима, треба урадити анализу ближе и даље од насељених места, познавајући при томе правац кретања подземних вода. И тек тада можемо да раздвојимо утицаје и са сигурношћу кажемо ко је узрочник!
Постојећи проблеми код нас су следећи: да је већина септичких јама у општини Богатић па и у Србији непропусна, да су бунари претворени у септичке јаме, да нема надзора над изграђеним јамама, нарочито у руралним подручјима. Већина отпадних вода из септичких јама не би смела да се испушта у канализационе мреже без претходног предтретмана, а да не говоримо о директном испуштању њиховог садржаја у реке, потоке, што се на жалост код нас често може видети!
Неопходно је усвојити одређене норме којима ће се обезбедити да неке отпадне воде, не би смеле да се упуштају у септичке јаме без претходног предтретмана (отпадне воде од прераде млеке, меса, прања судова, киселина, масти, уља). Потребно нам је да обезбедимо третман отпадних вода која су ван домашаја канализационог система и постројења за третман отпадних вода.
Могуће решење: Биоремедијација, тј примена микроорганизама који већ постоје у отпадним водама, који се селекционишу, умножавају и природним разлагањем врше пречишћавање отпадних вода. Неке од техника биоремедијације су: фиторемедијација, биореактори, прављење ђубрива. Примењују се на месту настанка загађења или на неком другом месту.
Неопходно је решити испуштање санитарних отпадних вода из домаћинстава и малих привредних објеката нарочито у подручјима где канализациони систем није доступан, као што је случај и код нас у општини Богатић. Санитарна отпадна вода се пречишћава локално, коришћењем екосистема земљишта да пречисти претходно третирану воду (микроорганизмима), а не изграђују се скупи, компликовани, централизовани системи за пречишћавање отпадних вода. Обрада отпадних вода сеоских домаћинстава са сточарских фарми треба да буду посебно третиране. Постоје у техничком смислу типске септичке јаме већ направљене од одређених материјала које обезбеђују довољно времена да се чврсте материје из отпадних вода таложе, а масти и уља издвоје на површини. Таложиве чврсте материје органског типа, се процесом хидролизе разграђују и прелазе у течну фазу, што је добра подлога за микробиолошки свет подземља да се разгради.
Више септичких јама новог типа могу бити повезане са мањим постројењем за прераду на једном месту. Врло је важно обезбедити да се не загађују лежишта изданских подземних вода. Сеоска домаћинства и приградска насеља, практично су ван комуналних система за пречишћавање отпадних вода, ван контроле надлежних органа и ван подршке друштва. Овакви системи, флексибилни системи, алтернативни системи могли би да буду једно од решења до којег ће се лакше доћи да би се спречило загађивање воде и земљишта.
Александар Фирауновић, Узвеће

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa