Инфо

12. фебруар 2015.12. феб 2015.
ПОДСТИЦАЈИ У ПОЉОПРИВРЕДИ И РУРАЛНОМ РАЗВОЈУ

ПРАВОВРЕМЕНА РЕГИСТРАЦИЈА

Подстицаји у пољопривреди и руралном развоју последњих година показали су се као један од ослонаца пољопривредним произвођачима у њиховим напорима да одрже пољопривредну производњу у Србији. Основни услов за остваривање права на подстицаје је правовремена регистрација, односно обнова регистрације комерцијалног пољопривредног газдинства. Рок за подношење потребне документације подручној јединици Управе за трезор према пребивалишту носиоца газдинства је од 1. 2. до 31. 3. ове године. Врсте, начин коришћења, услове за остваривање права и минималне износе подстицаја дефинише Закон о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју, а обим средстава, врсту и максимални износ по врсти подстицаја дефинише Уредба о расподели подстицаја у пољопривреди и руралном развоју на годишњем нивоу, истичу у Пољоприврдној саветодавној и стручној служби Шабац.
- Законом о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју између осталог дефинисано је неколико врста подстицаја. Премија за млеко у минималном износу од 7 динара по литри произведеног млека за минимум 3.000 литара предатог млека, а за подручја са отежаним условима рада у пољопривреди минимум је 1.500 литара. На нашем подручју то се односи на места општине Богатић. Захтев и Изјава правног лица подносе се квартално у следећим роковима: за млеко произведено у првом кварталу потребна документација се подноси од 1. 4. до 15. 4., за други квартал од 1. 7. до 15. 7., за трећи квартал од 1. 10. до 5. 10. и за четврти квартал од 1. 1. до 15. 1. наредне године. Подношење наведене документације Управи за аграрна плаћања пољопривредници могу да подносе директно или индиректно преко млекара ““ каже дипл. инж. сточарства Марина Гачић.
Основни подстицаји у биљној производњи у минималном износу од 6.000 динара по хектару за највише 20 хектара обрадивог пољопривредног земљишта, с тим да овој врсти подстицаја не подлеже земљиште у државној својини узето у закуп или коришћење. Захтеви се подносе Управи за трезор од 1. маја до 30. јуна.
- Када су у питању подстицаји у сточарству према поменутом Закону регулисани су у десет категорија и то за квалитетне приплодне млечене краве у минималном износу од 20.000 динара по грлу. Захтев и потребна документација се подноси од 20. 5. до 15. 7., као и од 1. 1. до 31. 1. наредне године по условима које прописују закон и правилник. За квалитетне приплодне товне краве минимални износ 20.000 динара по грлу, краве дојиље 20.000 дин/грло, квалитетне приплодне овце и козе 7.000 дин/грло, квалитетне приплодне крмаче, 5.000 дин/грло. За тов јунади, који износи 10.000 дин/грло, тренутно се чека измена правилника. За тов јагњади, 2.000 дин/грло, захтев се подноси до 31. 12. Тов јаради, минимално 1.000 дин. по грлу, и то минимално 5 грла по захтеву, просечне масе испод 30 килограма. За тов свиња, 1.000 дин/грло, захтев се подноси до 31. 12. За кошнице пчела, 500 динара по кошници, захтев се подноси од 15. 4. до 31. 5. текуће године и то само једном у току године. Живинарство (родитељске кокошке тешки тип-60, лаки тип-100 и ћурке, 300 дин/грло) и рибарство (квал. припл. матице пастрмке 300 дин. и шарана 500 дин/ком. и конзум 7 динара по килограму) ““ наводи Гачићева.
Законом о подстицајима обухваћени су и регреси за гориво у износу од 50 динара по литри уз максимум 3.000 динара по хектару. Захтеви се подносе само једном у току године Управи за трезор и то од 5. 5. до 20. 11. , а рачуни важе од 1. 1. до 15. 11. Регрес за ђубриво у износу од 10 динара по килограму, а максимално 3.000 динара по хектару. Захтеви се подносе само једном у току године Управи за трезор и то од 5. 5. до 20. 11. текуће године, а рачуни важе од 1. 1. до 15. 11. Регреси за премију осигурања за усеве и плодове, животиње, вишегодишње засаде и расаднике износи 40% од премије осигурања. Захтеви се подносе од 15. јуна до 31. октобра Управи за трезор. Осигурани период је од 1. 11. претходне до 31. 10. текуће године. Регрес се може остварити за највише 20 хектара обрадивог земљишта. Регреси за трошкове складиштења у јавним складиштима износе 40% од трошкова складиштења. Захтеви са пратећом документацијом се подносе Управи за трезор од 15. 7. до 30. 11. текуће године. Кредитна подршка - за краткорочне и дугорочне кредите захтев се подноси банци до 1. 11.
Инвестиције у пољопривредну производњу односе се на подстицање подизања нових вишегодишњих засада воћака, винове лозе и хмеља (захтеви и пратећа документација се подносе до 31. 8.) и подршку за унапређење примарне пољопривредне производње (захтев са пратећом документацијом се подноси 1. 5. до 15. 10. текуће године, а износ подстицаја је 40 до 50 одсто од вредности инвестиције без ПДВ).
Подстицаји за унапређење руралне економије односе се на унапређење економских активности на селу кроз подршку непољопривредним активностима (конкурс се доноси годишње) и економске активности у смислу додавања вредности пољопривредним производима, као и увођење и сертификацију система безбедности и квалитета хране, органских производа и производа са ознаком географског порекла у износу од 30 до 45 одсто од вредности поједине врсте мере руралног развоја.
Поред поменутих подстицаја постоји још неколико врста мера које се односе на област органске производње, затим очување биљних и животињских генетичких ресурса и друго. За детаљније информација у вези услова, начина и евентуалних измена у вези остваривања права на наведене подстицаје, пољопривредни произвођачи могу се обратити саветодавцима у Пољопривредној саветодавној и стручној служби Шабац.
О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa