Инфо

12. фебруар 2015.12. феб 2015.
ОПШТИНА ВЛАДИМИРЦИ: СЕЛО ПРОВО

У ПРОВУ ЈАВНА ЧЕСМА

Агилни професор од угледа Крстивоје Рашковић бије битку да се село Прово које се уз Саву наслања обалом у дужини од 18 километара, али је без здраве пијаће воде, а она из сеоских бунара је благо речено сумњив, каже Рашковић.
- Мали је број домаћинстава који је извршио преглед квалитета воде у Заводу за јавно здравље, а резултати су што се тиче биохемијске исправности незадовољавајућа. И преглед воде у школи је континуиран као и у здравственој станици, али је такође неквалитетна па је санитарни инспектор у више наврата доносио решења о забрани употребе воде за пиће па чак и у техничке сврхе, забринут је Рашковић.
Уз бројне угоститељске објекте и пекаре то је додатни разлог за бригу.
- Због квалитета воде велики је број бубрежних болесника, од којих су неки у поодмаклој фази-вишегодишњој дијагнози на нефролошком одељењу Опште болнице у Шапцу. Дом здравља у Владимирцима се у више наврата обраћао инстанцама Мачванског округа за помоћ у превазилажењу проблема, али све је остајало на томе. Постоји идеја да се јужни крак шабачког водовода преко села Орашац, Мрђеновац и Драгојевац доведе и до села Звезд и Прово, али тек као нада, реферише Рашковић.
Водовод општине Владимирци је малог капацитета, и требала би велика улагања и нови бунари да би снабдевао и Прово што је тешко изводљиво.
- Ипак решење се назире захваљујући Дирекцији за грађевинско земљиште и Дирекцији за пољопривреду, када то временски услови дозволе, почеће се са израдом бушотине која ће чинити основу за израду савремене јавне чесме у селу. Ову инвестицију подржава и црквена општина Прово, тако што ће уступити простор за изградњу овог објекта који би ублажио проблеме житеља Прова, најављује скоро решење снабдевања пијаћом водом села које се понављамо ослања о реку, а нема здраве воде за пиће великог броја становника.
С.К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa