Инфо

12. фебруар 2015.12. феб 2015.
ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ

СРПСКО НАРОДНО ЈЕВАНЂЕЉЕ

На празник Сретења Господњег, у пуној сали Шабачког позоришта, представљена је књига “Српско народно јеванђеље“ Његовог Преосвештенства епископа шабачког господина Лаврентија. О књизи, која је зборник приказа епских песама и владици, кога познаје још од времена свог ђаковања у Богословији у манастиру Крка, говорио је др Љубомир Ранковић:
- Владика Лаврентије нам је читао народне песме на часовима српског језика, увек напомињући њихов значај за очување вере поробљеног српског народа.
Према речима протођакона, владика шабачки је “у својим књигама Трагови у песку и Руковети са њиве Господње, показао велики књижевни дар, који је остао запостављен због труда на њиви Господњој“.
Духовно-књижевно вече је, појањем уз гусле, употпунио Анастасије Радовић, фрескописац и песник из Подгорице.
На послетку, а по благослову духовног оца епархије, присутнима је поклоњен по један примерак књиге.
“Нигде српски народ није тако искрено и дубоко изразио своју душу и излио своја осећања, као у овој песми. Осим тога, њоме је опевао и овековечио јунаке и значајне догађаје из бурне, трагичне, али светле прошлости.
Кроз песму је наш народ чувао и законе своје вере и морала, јер се код нас Библија мало читала због слабе писмености. Она се тумачила у цркви, а код куће ““ песма. Она је, давно пре писаних књига, васпитавала српски нараштај, да треба бојати се Бога, живети часно и поштено, да је боље изгубити главу, него своју огрешити душу.“
(Из предговора епископа Лаврентија)
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa