Инфо

12. фебруар 2015.12. феб 2015.
ЗАЈЕДНИЧКА ЈАВНА НАБАВКА РОБА И УСЛУГА

НОВ НАЧИН ЗА УШТЕДУ У БУЏЕТУ

Град Шабац је међу малобројним локалним самоуправама које спроводећи заједничке јавне набавке знатно смањује трошкове у градском буџету. Градска управа је са свим јавним предузећима, установама и школама потписала уговоре о заједничком спровођењу јавних набавки, а ради ефикасније процедуре формирана је Градска комисија за јавне набавке.
На челу Комисије налази се Иван Јеротић и према његовим речима прво ће бити спроведене заједичке набавке електричне енергије, горива, канцеларијског материјала и средстава за одржавање хигијене, а потом и услуга осигурања, мобилне телефоније, ревизије и дератизације, дезинфекције и дезинсекције. Поред уштеде у градском буџету на овај начин рационализује се пословање и постиже се ефикаснији рад локалне самоуправе.
-Моја идеја је да се промене навике и да се одговорније понашамо према нашем, односно новцу наших грађана. Очекујем да у оквиру читавог система добијемо знатно ниже цене и тиме уштедимо новац. Уштеде ћемо направити нашим навикама и новцем, а не на људима. Нико ко ради у јавном сектору у Шапцу неће остати без посла, а свако мора да заради своју плату, рекао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
Градоначелник је као пример добре заједничке јавне набаке навео пример из новембра прошле године када је на овај начин спроведена набавка рачуноводствене ревизије за сва јавна предузећа. Како је истакао, за све установе на ово би било утрошено три милиона динара, а на заједничком тендеру је добијена понуда од 800.000 динара, чиме је уштеђено 70 одсто.
Зеленовић је рекао да постоји и интересовање приватних фирми да се укључе у овај посао. Због тога је послат допис Привредној комори у Шапцу и ускоро се очекује одговор.
Начелник Градске управе, Јован Недељковић, изнео је податак да су прошле године трошкови набавке горива, електричне енергије, средстава за хигијену и канцеларијског материјала за Градску управу, установе, јавна предузеће и школе износили нешто више од 227 милиона динара, од чега је преко 125 милиона издвојено из градског буџета. Колике ће тачне уштеде бити постигнуте заједничком набавком знаће се следеће године, али су оне сигурне.
М.М.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa