Инфо

12. фебруар 2015.12. феб 2015.
ГРАДОНАЧЕЛНИК НАСТАВИО ОБИЛАЗАК СЕЛА ШАБАЧКОГ КРАЈА

ИСТИ УСЛОВИ ЗА ЖИВОТ

Протекле седмице градоначелник Шапца је наставио серију посета селима овог краја. Том приликом је са житељима Јеленче, Церовца, Мале Врањске, Горње Врањске, Мишара и Мрђеновца разговарао о унапређењу пољопривредне производње али и сеоске инфраструктуре.
Град у потпуности преузима одржавање јавне расвете у селима
- Од 230 активних газдинстава у Јеленчи, Церовцу, Малој Врањској и Жабару, 75 је већ регистровано. Пољопривредници су задовољни јер посао могу да обаве у својој месној заједници и поштеђени су чекања у реду испред Управе за трезор, каже Светлана Гавриловић, шеф Месне канцеларије која покрива ова места.
Боравећи прошлог четвртка у Церовцу, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић разговарао је са мештанима о актуелним темама у пољопривреди, као и о комуналним проблемима међу којима је приоритет одношење смећа.
Како је истакао Владимир Недељковић, директор ЈП за управљање грађевинским земљиштем, Град Шабац је на територији Церовца, Жабара и Врањске, од 2010. године, посредством овог предузећа, уложио више од шест милиона динара највише у реконструкцију нисконапонске мреже, изградњу јавне расвете, уређење спортских терена, капеле и дома месне заједнице.
- Поред тога, за утрошак електричне енергије у овим месним заједницама, Град плаћа 800.000 динара месечно. План ЈП за управљање грађевинским земљиштем је да у наредних месец дана, заједно са ЈКП „Стари град“, потпуно презуме одржавање јавне расвете као што је то у граду, навео је Владимир Недељковић.
Ово предузеће је у Програму пословања за 2015. годину определило одређена средства за наставак сарадње са месним заједницама у области изградње јавне расвете, реконструкције нисконапонске мреже, санације и реконструкције објеката. Од месних заједница очекују се предлози како би што пре били разматрани и реализовани.
Горња Врањска: Град субвенционисао бушење 28 дубинских бунара
Боравећи у Горњој Врањској, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, са сарадницима, посетио је домаћинство Момира Арсеновића који се бави пластеничком производњом парадајза и краставца, као и узгојем свиња. Говорећи о неповољној откупној цени свиња, Арсеновић као узрок наводи неконтролисан увоз.
- Ако овакав тренд буде настављен, селу прети уништавање производње, оцењује Момир Арсеновић.
Горња Врањска је село са више од 120 хектара земље под пластеничком производњом поврћа, а заједно са Мрђеновцем, Миокусом и Орашцем, производња у пластеницима обавља се на површини од 300 хектара.
- Услов квалитетне и обимне производње је неометано снабдевање водом. Зато је Град Шабац у Горњој Врањској субвенционисао бушење 28 дубинских бунара. Уз бољи квалитет производа постиже се и конкурентност на тржишту, наглашава Предраг Срдановић, заменик директора Дирекције за пољопривреду.
Град Шабац је уложио више од 325.000 евра у бушење 250 дубинских бунара.
Прикључак на водовод на 36 рата
- Стварање једнаких услова живота у селу и граду један је од приоритета Градске управе града Шапца, истакао је градоначелник Небојша Зеленовић приликом посете Месној канцеларији у Мишару. Мештани Мишара су градоначелнику и његовим сарадницима предочили актуелне проблеме села, а посебно је наглашена потреба за проширењем водоводне мреже.
- Последњих неколико година у Мишару је изграђено око 12 километара водоводне мреже, што је, са већ раније урађеним, близу 17 километара мреже. Велики део километраже је убачен у КФЊ програм. У Мишару је нажалост слаб степен прикључености на водоводну мрежу, а више прикључака обезбеђује средства за ширење. Грађанима је омогућена олакшица у виду прикључења на 36 рата. Прикључак може да се добије већ приликом уплате прве рате, објаснио је Александар Максимовић, руководилац развоја у ЈКП „Водовод Шабац“.
Како би се мештанима Мишара олакшао процес регистрације односно пререгистрације, врата градског повереника Дана Унчевића отворена су свакодневно. Према његовим речима, на територији Мишара је 111 активних газдинстава, а регистрацију је до сада обавила скоро једна трећина. Уколико се настави овим темпом, регистрација ће бити завршена пре предвиђеног рока.
Постепен опоравак домаћинстава оштећених у поплави
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, са сарадницма, боравио је прошлог петка у Мрђеновцу, једном од села која су највише страдала у прошлогодишњој поплави. Том приликом посетио је домаћинство Дејана Пакљанца.
- Добро је видети да се једно од домаћинстава из Мрђеновца, које је било поплављено, постепено опоравља, захваљујући донацијама које су стигле у град. Уз помоћ донатора, људи су успели да обнове део пољопривредне производње и отклоне штету насталу на стамбеним објектима. Градска управа је водила рачуна да сва помоћ буде равномерно и правично расподељена. Све што је ишло преко Града Шапца праведно је подељено, рекао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
Мрђеновац је познат повртарски крај, са добром и квалитетном робом која се продаје и у другим градовима. Градоначелник Шапца истиче да су разговори о унапређењу производње са пољопривредницима драгоцени јер је то могућност за сазнавање нових информација, упућивање савета и размену искустава. Истовремено, то је за Градску управу један од начина да сагледа мере којима ће моћи да поспеши производњу у селима.
Дејан Пакљанац подржао је градоначелникову иницијативу за постављање градских повереника чија је помоћ нарочито значајна приликом регистрације, односно пререгистрације пољопривредних газдинстава, која ће трајати до 31. марта.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa