Инфо

12. фебруар 2015.12. феб 2015.
ШабаЧки Центар за социјални рад

меЂу најбољим

Шабачки Центар за социјални рад пример је добре праксе који треба да следе остале установе овог типа у нашој земљи ““ оцена је Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије. Похвале су стигле, за ангажовање у вези збрињавања малолетника са улице који се баве просјачењем, што је једна од активности локалног Координационог тима за борбу против трговине људима, основаног прошле године у Шапцу.
Градски координациони тим за борбу против трговине људима, чине представници више институција у граду. Ипак највећи део посла, с обзиром на осетљивост теме, припао је Пограничној полицији Полицијске управе Шапца и Центру за социјални рад.
- Ми смо се договорили да једном недељно имамо акције где идемо у обилазак града, где су малолетна деца која просе. Након тога, децу и њихове родитеље доводимо у Центар, од родитеља узимамо изјаве и упозоравамо их да ће деца, уколико се поно појаве на улици, бити измештена из породице и смештена у хранитељске, што је иначе и налог Министарства - каже Весна Брајић, руководилац Службе за заштиту деце и младих ЦСР.
У досадашњим акцијама, у просјачењу је затечено 28 малолетника, од којих је једно смештено у Установу социјалне заштите. Ангажовање на овом проблему, није прошло незапажено, па је ресорно Министарство оценило учинак Центра за социјални рад у Шапцу, као најбољи у Републици. Ово је похвала за цео Координациони тим, коме је збрињавање деце са улице, једна од активности.
- Поред акције сузбијања малолетника у просјачењу, ми ћемо у наредном периоду, имати и низ акција на које ћемо бацити посебан акценат, а то је радна експлоатација. Крајем фебруара имаћемо јавну дебату, где ће бити присутни сви еминентни људи из града који имају везе са овом темом и где ће бити присутни и представници Министарства унутрашњих послова - истиче Салко Карадаревић, председник Градског координационог тима за борбу против трговине људима.
Шабац је један од 10 градова који су укључени у пројекат под називом „Оснаживање системског партнерства у спровођењу Националне стратегије, за борбу против трговине људима“, коју води Мисија Интернационалне Организације за миграције. У наредном периоду више пажње биће посвећено едукацији ромске деце и предавањима у шабачким средњим школама.
(ТВ Шабац)

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa