Инфо

19. фебруар 2015.19. феб 2015.
САСТАНАК ПРЕДСТАВНИКА ГРАЂЕВИНСКИХ ФИРМИ И ГРАДСКИХ ЧЕЛНИКА

КРИЗУ ОСТАВИТИ У ПРОШЛОСТИ

О актуелном стању у грађевинском сектору, превазилажењу проблема у пословању и већем радном ангажовању, представници грађевинских фирми разговарали су прошлог уторка са градским челницима
Светска финансијска криза из 2008. године највеће последице оставила је у грађевинском сектору. Најзначајнија техничка грана, која представља замајац читавој привреди, од тада је озбиљно уздрмана. Умањен обим посла, условљен минимализацијом ризика привредних субјеката и нижом куповном моћи грађана, проузроковао је велике проблеме грађевинској оперативи. На локалном нивоу отежавајући фактори били су, по привреднике, неуређен План генералне регулације и високи трошкови накнаде за уређење грађевинског земљишта. О овим темама представници Радне групе за грађевину, која делује у оквиру Привредног савета у Шапцу, разговарали су са градским челницима.
- Накнаде за уређење грађевинског земљишта у Шапцу су драстично веће у односу на, примера ради, Лозницу и Ваљево. Изградњом стамбених објеката у Шапцу се баве искључиво они који се и иначе баве пројектовањем и изградњом, јер се само они могу снаћи у таквој рачуници. Осим тога, потребна нам је и промена Плана генералне регулације, који ће бити у складу са урбанистичким решењима, односно довести до максималног искоришћавања локација, поштујући при том урбанистички ред. Ако се ове ствари промене, могуће је значајно повећати степен изградње, а за то нам је потребан свеукупни привредни развој. У сваком случају, подржавамо сусрете са представницима града, јер је ово први пут да локална самоуправа разговара са нама, да показује интересовање за наше проблеме и да тражи наше мишљење приликом проналажења најбољих решења. Кроз прелиминарне разговоре стиче се утисак да се сарадња може остварити на обострано задовољство. Заједничка нам је жеља да променом тренутно ограничавајућих фактора допринесемо доласку инвеститора и повећању изградње стамбених и пословних објеката на територији града, навела је Миленца Срећковић, председница Одбора за грађевинарство Привредног савета у Шапцу.
Градоначелник Небојша Зеленовић истакао је да подржава идеје грађевинаца и додао да ће се у будућности све одлуке које се односе на њихово пословање доносити кроз разговор са представницима грађевинске оперативе. Ставови и изнети предлози са овог састанка наћи ће се и пред одборницима Скупштине града.
- Измена Плана генералне регулације одвија се кроз разговоре са представницима грађевинског сектора. Очекујемо да у мају пред одборницима Скупштине града Шапца буде предлог новог Плана. Као једна од тема на састанку наметнуло се и питање накнаде за уређење грађевинског земљишта. Шабац је један од најуређенијих градова у Србији, са квалитетним улицама, добром јавном расветом и разведеном мрежом инфраструктурних прикључака. Тако ћемо радити и у будућности, а да би се постигнути квалитет очувао, мора да се плати одређена накнада. Кроз сарадњу са члановима шабачког Привредног савета можемо доћи до приступачнијих цена за привреднике. Да би се то постигло, годишње се мора градити више од 10.000 квадрата стамбеног и пословног простора на подручју Шапца, и то у дужем периоду. Ако ће нижа цена накнаде за грађевинско земљиште допринети изградњи већег броја квадрата и повећању запослености у овој грани, ми смо спремни да помогнемо. Град Шабац неће бити кочница у економском развоју, већ поуздан партнер локалним привредницима, рекао је Зеленовић.
Иницијативу за састанак представника грађевинске оперативе са градским челницима поднело је руководство Привредног савета у Шапцу. Зоран Тошић, председник овог тела, нагласио је да је корист од оваквих састанака обострана, апострофирајући при том захтеве привредника за смањењем накнаде за уређење грађевинског земљишта.
- Радна група је почела са радом пре три недеље. Једна од њихових активности односи се на предлог корекције цена грађевинског земљишта, што је препознато као значајан проблем. Због аргументације привредника, поткрепљене упоредним приказом цене ове врсте обавеза у другим градовима, сигуран сам да ћемо пронаћи најбоље решење, које ће бити од користи и грађевинцима, али и самом граду, нагласио је Тошић.
Односом локалне самоуправе према неимарима задовољни су и представници Регионалне привредне коморе Ваљево.
- Циљ деловања Привредног савета у Шапцу је да, у сарадњи са градом, унапреди и поправи оно што може да буде боље. Сада привредници, на институционалан начин, могу да квалитет свог пословања подигну на виши ниво. Идеје које смо чули су реалне, а за привреднике од великог значаја, рекао је секретар Регионалне привредне коморе Ваљево Станко Марковић.
Подршку у реализацији планираних активности представници грађевинског сектора виде и у изменама Закона о планирању и изградњи. Краћи рокови за добијање дозвола и увођење система одговорности свих учесника у поступку, почевши од пројектаната, преко органа локалне самоуправе и државе, до извођача радова, требало би да омогуће превазилажење постојећих административних баријера, сматрају представници грађевинског сектора.
М.Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa