Инфо

19. фебруар 2015.19. феб 2015.
КОНФЕРЕНЦИЈА ПОВОДОМ АКРЕДИТАЦИЈЕ ДОМА ЗДРАВЉА

НАГРАДА И ОБАВЕЗА

Поводом добијања седмогодишње акредитације у шабачком Дому здравља у понедељак је организован пријем и конференција за новинаре. Поред в.д. директора установе, др Мирослава Поповића и координатора за акредитацију др Слађане Каурин Милетић, конференцији су присуствовале и вође свих девет тимова за самооцењивање.
Дом здравља је већ прошао кроз један поступак акредитације, пре три године. Та акредитација је истекла у јуну 2014. године. Слађана Каурин Милетић је навела да је овог пута било лакше јер су већ имали неко искуство и знали су коју документацију треба да припреме.
-Сам процес акредитације требао је да покаже колико је квалитетна здравствена заштита у Дому здравља, као и какав је међусобни однос између запослених и пацијената и запослених и руководства. То се проверава кроз поступак спољашњег оцењивања оцењивача Агенције за акредитацију здравствених установа. Оцењивање се врши кроз прегледање припремљене документације, разговоре са тимовима и обилазак установе. Оцене су од један до пет. Јединица значи да се неки стандард не примењује уопште, двојка да је примена почела и да је врло скромна, а тројка да се примењује али да разлог није јасан свим запосленима. Четворка се добија ако су усвојени сви стандарди и процедуре, а петица када сами унапредимо нешто у односу на оно што агенција предвиђа, рекла је Каурин Милетић.
Према њеним речима, велики проценат четворки и петица одредио је акредитацију на седам година. Објаснила је да спољашњој акредитацији претходи процес самооцењивања које траје годину дана. Тада се припрема медицинска документација и тимови, које именују координатор и директор, оцењују установу.
-Седмогодишња акредитација је велика обавеза за Дом здравља. Поред награде за претходни рад и организацију, она значи и велики труд који ћемо морати да уложимо у наредном периоду. Следећих седам година, сваког децембра, оцењивачи ће долазити код нас и проверавати ниво на коме се у том моменту налазимо, истакла је Слађана Каурин Милетић.
Вођа тима за здравствену заштиту одраслог становништва, прим. др Мирослав Миљешић, навео је да је имао изузетно добру сарадњу са члановима тима, те да су сви дали свој допринос. Сматра да су тимови изузетно квалитетно одрадили свој део посла.
Дом здравља је послао захтев Министарству здравља да им се одобри запослење још 10 лекара и исто толико техничара, а који би били финансирани од града Шапца. Директор Мирослав Поповић каже да би они били распоређени ван градског подручја за посете становништву које нема могућност да дође до лекара, било због непокретности или лоше материјалне ситуације. Тренутно су у процесу набавке два возила и једно санитетско, за потребе хитне медицинске помоћи.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa