Инфо

19. фебруар 2015.19. феб 2015.

ТЕШКО ЈЕ УСПЕТИ САМ

Прошле седмице новоосновано Удружење воћара Шапца одржало је састанак са градоначелником Небојшом Зеленовићем и представницима Дирекције за пољопривреду. Воћари су представили своје потенцијале и планове, док је градоначелник рекао да ће град подржати свако удруживање грађана.
Председник Удружења Богољуб Симић је навео да је мотив за оснивање море проблема које појединац не може сам да реши. Као највеће проблеме издвојио је заштиту од града, складиштење робе, стандардизација робе.
-Много лакше ће бити када већина робе буде на једном месту, како због понуде тако и због утовара, расхлађивања, стандарда и свега осталог. Највише би нам значила стабилна противградна заштита, да не дрхтимо сваки пут када загрми. Ако нас погоди град сви наши резултати падају у воду. Затим, ако роба није испалетирана, стандардизована не може се слати у иностранство. Ми појединачно не можемо да обезбедимо те услове, али ћемо их много лакше имати као удружење, уз помоћ локалне самоуправе, рекао је Симић.
Милан Топаловић, један од оснивача навео је да регион Шапца има огроман потенцијал када је у питању производња воћа. Као пример за то је навео Италију која је лидер у Европи у производњи јагода и где цела држава под овим воћем има 3.500 хектара, а сам Шабац 1.000 хектара. Подсетио је да пре 10 година овде готово и да није било производње јагода и да то говори о томе колико су наши људи инвентивни, брзо се прилагођавају и могу да напредују.
Директор Дирекције за пољопривреду, Владимир Шпегар сматра да оснивање Удружења треба да буде један корак напред. Истакао је да је Дирекција припремила финансијску подршку удружењима.
-Знамо и ми и произвођачи да они сами на тржишту немају шта да траже. Начин да успеју је да се удружују, а ми их у томе подржавамо. даћемо им комплетну инфраструктуру за њихов рад и учинићемо све да резултати буду што бољи, рекао је Шпегар.
Небојша Зеленовић је навео да је један од најважнијих сегмената Савета Привредне коморе у Шапцу пољопривреда. Истакао је да Шабац мора да подржи воћаре, да би промовисао даље удруживање.
-Сигуран сам у квалитетну сарадњу произвођача, са једне, и локалне самоуправе са друге. Онога тренутка када постанемо препознатљиви у Србији по пољопривредној производњи, бићемо препознатљиви у региону. Нећемо имати проблема са пласирањем робе, рекао је Зеленовић и додао да је буџет Дирекције за пољопривреду ове године дуплиран.
Удружење сада има 15 чланова који су, углавном, и оснивачи. Отворени су за нове чланове, а истичу да услов није површина под воћем, него озбиљност производње. Седиште им се налази у Дирекцији за пољопривреду.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa