Инфо

22. април 2010.22. апр 2010.
ДА СЕ ПОДСЕТИМО И НИКАД НЕ ЗАБОРАВИМО: ПОВОДОМ 117 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА „ЧИЧЕ“

ЖИВ ЈЕ ДРАЖА УМРО НИЈЕ

Драгољуб Дража Михаиловић рођен је у Ивањици 27. априла 1893. године. Исте године 15. маја крстио га је свештеник Арсеније Прокопијевић, а кум му је био Јаков Јојић. Име је добио по оцу његове мајке Драгољубу Дражи Петровићу, угледном домаћину из рашког села Тисовица.
После Драже, Смиљана и Михаило (Дражини родитељи) добили су ћерке Милицу и Јелицу. Свега неколико месеци по Јеличином рођењу умро је отац Михаило, а после 5. година умрла је и мајка Смиљана. Ветеринарски мајор Владимир Михаиловић, Дражин, Миличин и Јеличин стриц, одвео је сирочиће у свој дом у Београду 1901. године.
По завршетку основне школе, Дража је у јесен 1904. године уписан у Трећу мушку гимназију. Прва три разреда је завршио у Трећој мушкој, а последња три од 1907. до 1910. у Другој београдској гимназији. После завршених шест разреда гимназије, Дража је 1. септембра 1910. године ступио у 43. класу Ниже школе Војне академије. Био је одличан студент: дипломирао је као четврти у класи. Али, пре него што је добио диплому, Дража је као питомац доспео на бојно поље. У првом Балканском рату 1912. године његова класа је распоређена на положаје батаљонских ађутаната. У Другом балканском рату Дражин 4. прекобројни пешадијски пук се борио на правцу од Страцина до Криве Паланке.
После Другог балканског рата уследила је прекоманда на дужности водника у 4. пешадијском пуку првог позива “Стефан Немања“, мобилисаном у Ваљеву. Пук је кренуо према Косову и Метохији, ради угушења арнаутске побуне. Дража остаје на Косову до краја 1913. као водник 2. чете, 1. батаљона, 4. пешадијског пука првог позива.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa