Инфо

19. фебруар 2015.19. феб 2015.
НА ФЕСТИВАЛУ ПРАИЗВЕДБИ У АЛЕКСИНЦУ ШАБАЧКОМ ПОЗОРИШТУ ДОДЕЉЕНО СЕДАМ НАГРАДА

„ТЕКТОНИКА ОСЕЋАЊА“ И „БИЗАРНО“ НАЈБОЉИ

Иако на почетку позоришне сезоне за Шабачко позориште, када су у питању премијере, није била обећавајућа година то не можемо рећи када су у питању награде. На Фестивалу праизведби у Алексинцу, одржаном од 17. до 21. фебруара, представа „Бизарно“ по тексту Жељка Хубача, а у режији Снежане Тришић освојила је пет од укупно девет признања. Рађена у коопродукцији са Народним позориштем у Београду поново је доказала свој квалитет.
Стручни жири у саставу театролог Миливоје Млађеновић, председник, и чланови глумац Томислав Трифуновић и преводилац Зоран Шакотић доделио је једногласном одлуком награду за најбољи драмски текст Жељку Хубачу, најбољу режију Снежани Тришић, најбољег глумца Фестивала Игору Ђорђевићу за улоге Мартина, Ричија и Дејана, а специјалну награду Сузани Лукић за улоге Мине, Ксеније и Иве.
Подсећања ради у представи, која је премијерно изведена 1. октобра 2013. године у Шабачком позоришту, а једанаест дана касније на Сцени „Раша Плаовић“, играју и Никола Вујовић (Ђиђа, Саша, Гага), Милош Ђорђевић (Воја, Милан, Бикса), Соња Милојевић (Катарина, Мајда, Светлана). У црнохуморној драми о трауматизованом друштву и појединцима који се лече кроз агресију, деструкцију и самодеструкцију драматургију потписује Спасоје Ж. Миловановић, сценографију Дарко Недељковић, костиме Марина Меденица, а музику Срђан Марковић. По гласовима публике„Бизарно“ је проглашено и за најбољу представу.
„Тектоника осећања“, друга представа са којом је на овом Фестивалу наступило Шабачко позориште, по оцени жирија проглашена је за најбољу представу. Соња Милојевић (Дина), тумач једне од насловних улога у представи коју је режирала Андреа Ада Лазић освојила је награду за најбољу глумицу. Премијерно изведена 23. фебруара прошле године необично динамична драма филмске структуре урађена по тексту Ерика Емануела Шмита, а у адаптацији Драгана Бошковића, показала је готово космички поремећај у коме љубав кроз елементе комедије, мелодраме и трагедије достиже елементарну катастрофу. Елегантност и суровост комедије, силовитост и нежност дочарали су на сцени, поред Соње Милојевић Владимир Милојевић (Ришар), Анета Томашевић (Радица), Кристина Пајкић (Елена), Иван Томашевић (Мадам Помере). За избор музике и сценографију побринула се сама редитељка, а за идејно решење сценографије Никола Николић. Костиме је урадила млада Селена Томашевић, док је за сценски покрет била задужена Кристина Пајкић.
Иначе, на овој манифестацији, коју је 1992. године основао у Параћину угледни српски писац и критичар Слободан Селенић, а која се последње четири године одржава у Алексинцу, учествовале су и представе „Славна Флоренс“, Атеље 212 Београд, „Зелени зраци“, Књажевско-српски театар Крагујевац, „Општинско дете“ Позориште „Бора Станковић“ Врање.
О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa