Инфо

22. април 2010.22. апр 2010.
ВЛАДО ИЛИЋ, ТЕРАПЕУТ, О ПОРЕТКУ ЉУБАВИ

КАД ЈЕ „ВОДА ДО ДУШЕ“

“Дођи и види“, имају глумци обичај да кажу када их неко пита каква је представа. Имају право, сасвим је другачије присуствовати нечему, него само читати или слушати о томе. Шекспир је рекао да је читав живот позорница. Ова позорница, на којој смо били, битно је другачија од сваке коју смо до сада имали прилику да видимо
Протеклог викенда, у Дах театру, одржан је семинар и радионица Поредак љубави или Породични распоред (популарно - Ордер). То је групна терапија, која се догађа на сцени, без речи, али не и без драматике. Поредак љубави је базиран на космичким принципима који су пренети на односе у породици. То је здрав покушај да се доведе у ред нарушени породични систем, да се исцели сопствени живот.
Породични распоред је школа живота, у којој имамо могућност да научимо основне динамике живота које су нам битне. Родимо се, одрастемо, чини нам као да смо бачени у воду, а морамо некако да пливамо, да преживимо. Некад нам иде добро, некад не баш тако добро, али ми пливамо и даље. Овде људи дођу, углавном, кад више не могу да пливају, кад не могу да издрже, кад дође „вода до душе“. Лакше је патити него решавати проблеме, јер ми се навикнемо на патњу. Наше тело је фантастична машина, јача од челика, али, ни та машина није вечна. Када почине да пуца, буди се свест о томе да представа коју имамо о животу није реална. Тек тада људи имају потребу да се опросте од патње и покушају да реше проблеме. Поредак љубави је један од начина, он није чаробни штапић, али нам може много помоћи да схватимо узроке онога што нам се дешава. То је исто као у школи. Данас можемо да добијемо најбољу оцену, али ако не наставимо даље, сутра ћемо добити лошу оцену. Зато и поредим са школом живота, у којој стално морамо радити на себи. Ако се опустимо, опет ћемо ући у колотечину, само на један другачији начин. Ордер нам може помоћи да тај рад не буде мукотрпан, да буде садржајан, да се поново навикнемо да се радујемо животу. Један од основних проблема данашњице је да нема радости, рекао је за „Глас Подриња“ Владо Илић, терапеут који је водио овај семинар.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa