Инфо

26. фебруар 2015.26. феб 2015.
ПОЕТСКИ ВРЕМЕПЛОВ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

ЖЕНА ЈЕ ГОВОРИЛА СА ВЕТРОМ

У Културном центру представљена је аутентична изложба честитки од 1900. до 1940. године и вече љубавне поезије под називом Сусретања. Овај програм је требало да буде одржан 12. фебруара поводом Сретења Господњег, али је одложен због Дана жалости. Но, Шапчани су се, протеклог петка, ипак сусрели са Јасмином Јанковић, песникињом снажне сугестивности и необичног хобија.
- Јасмина на аукцијама купује честитке и предано је томе посвећена. Мислим да Шапчани имају част да по први пут виде једну такву идеју. Друштвене мреже су узеле свој данак када је у питању романтика. На њима јавно просипамо своју интиму, што је дегутантно у односу на време када смо размењивали писма и честитке. Интима није нешто што је за свачије очи и уши, ни за свачију душу, изјавила је Бранка Тодоровић из Културног ценра.
Јасмина Јанковић већ годинама сарађује са Културним центром, представила је своје романе „Јасенови“, „Жар“ и „Неми овчар“ и збирку поезије „Бректање душе“. Овај пут, осим стихова из збирке „Плава бол“, дочарала је присутнима топле, људске поруке и спојила време садашње и време негдашње у својеврсни времеплов.
- Ово је спој визуелне уметности, Вас и лирике. Реч нећу рећи о својим књигама прозе о времену у коме је ум далеко од сваке људскости. Србија је кренула уназад. Неке стихове ћу изговорити вечерас по први пут. Свих 97 комада хартије које видите јесу руке које се додирују. Нашла сам редове из рата, оне о чекању, тузи, из Србије, Мађарске, Америке. Тог времена више нема. Заборавили смо да чекамо, рекла је ауторка.
На видео биму су приказиване честитке које је песникиња читала, а понекад је са њима кореспондирала својим и стиховима пријатеља и песника које воли, на српском, старометохијском и руском језику.
Јасмина Јанковић је рођена 1968. године у Сремској Митровици. Дипломирала је на социјалном раду и социјалној политици. Излагала је као аутор-издавач на сајму књига у Москви 2006/2007, Косовској Митровици, Београдском сајму књига, самостално и у оквиру удружења писаца Поета. Свој књижевни рад промотивно представља у сарадњи са културним центрима, библиотекама и школама, а пласман књига ради самостално, јер, како каже „ једна књига отвара пут осталим “. Такав вид је једини вид маркетинга који примењује у свом раду, а до сада је на путу мисије књижевности прати значајна и озбиљна читалачка публика. Ретко учествује на књижевним конкурсима. Стварајући тихо и ненаметљиво, а верујући у реинкаранцију истинске књижевности и стваралаца, бори се против сваке естрадизације уметности. Након московског сајма књига 2006/2007. године, на ком се појавила као аутор-издавач, добила је име „жена која говори са ветром“.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa