Инфо

26. фебруар 2015.26. феб 2015.
ПРЕДСТАВЉЕНА МОНОГРАФИЈА О БРАНИСЛАВУ НУШИЋУ

БЕН АКИБА ЧАПЛИНОВСКОГ ХУМОРА

У протеклој години, у којој је навршено 150 година од рођења великог и свестраног српског писца Бранислава Нушића, јубилеј није достојно обележен, не само у Шапцу, него и у Србији.
У великој сали Културног центра, протекле среде, представљена је монографија „Бранислав Нушић ““ живот и дело“, проф. др Рашка Јовановића. О књизи је, осим аутора, говорио театролог и драмски писац Миодраг Илић.
- Само је велика посвећеност и студиозност могла да изроди ову књигу, коју карактеришу свеобухватност, докуметарност и систематичност. Поред потпуног увида у све три фазе Нушићевог стваралаштва, аутор даје и оцену стила. Питање је шта би било са српском књижевношћу да није било Нушића, великог новинара и писца, врхунског драматурга. По струци је би правник, али је много читао и учио из позоришта које је волео. Он није био циник, његова хуморност је чаплиновска, благо се подсмехивао и праштао својим ликовима, који су му били симпатични, жртве времена и система у коме су живели. Био је на страни малог човека, рекао је Илић.
Нушићево дело је најобимније дело једног писца српској књижевности. Оно сведочи о великом, необично активном духу. Свестрани стваралац, писао је комедије, трагедије, драме, приповетке и есеје, а због контровезне песме „Два раба“, две године је провео у затвору. У два наврата је био председник Удружења новинара, Првог београдског певачког друштва, управник позоришта у Београду, Новом Саду, Скопљу и Сарајеву, један од оснивача Удружења југословенских драмских аутора. Разумевање времена у ком је живео, исказао је и у новинарству - деценијама је, неколико пута недељно, писао за „Политику“. Био је дипломата, зачетник реторике у Србији, бавио се фотографијом.
- Не само да је и данас актуелан, Нушић ће остати док буде српског позоришта. Читав живот је ратовао са критиком. Тек је „Покојник“, његова последња завршена драма, добио признање. Јубилеј 150 година од његовог рођења, прошао је незапажено протекле године. Уместо у САНУ, скромно је, из чисте индоленције, обележен у Матици Српској. Надам се да ће се неправда према Нушићу исправити. Било би поштено да се оснује Нушићево позорје на ком би се изводиле његове најбоље представе, закључио је аутор.
Небојша Нушић, пишчев рођак, говорио је о фондацији „Нови дом Бен Акибиног духа“, а одломке из многафије читали су глумци Шабачког позоришта, Иван и Анета Томашевић.
Бранислав Нушић је био велики патриота, искрено привржен свом народу. Године 1908., на коњу је ујахао у Министарство спољних послова, са предлогом да се објави рат Аустро-Угарској. Када су га питали како мисли да на такав начин уђе унутра, одговорио је: „Неће то бити први коњ који је ушао у Министарство“.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa