Инфо

26. фебруар 2015.26. феб 2015.
УЧЕНИЦЕ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ ШАБАЦ НА КАРНЕВАЛУ У СЛОВЕНИЈИ

ШАБАЧКЕ ФРАЈЛИЦЕ

Оне су девојке спремне да одушеве све па и Словенце. Карневалска трупа Техничке школе Шабац достојно је представила своју школу, град и земљу на карневалској турнеји од 13. до 17. фебруара по Словенији. Захваљујући Радушку Јанковићу, првом човеку Шабачког карневала, Шабачком позоришту, глумици Кристини Пајкић, директору Техничке школе Чедомиру Смиљанићу и проф. српског језика и књижевности Мирјани Јевтић, Андријана Урошевић, Слађана Богдановић, Тамара Стојшић, Мирјана Тодоровић, Марина Макевић, Ивана Муцић и Наташа Исаковић своје умеће и таленат показале су и ван граница земље.
- Представиле смо се са кореографијом уз песму „Жена на све спремна“ од женске групе „Фрајле“. Показале смо да и жене могу да се снађу у мушким пословима. Публика је била сјајна. Било је баш лепо. Сви су се обрадовали кад су нас видели. Аплауз. Сви су се заразили песмом ““ рекла је Марина Макевић још увек под утисцима са недавног путовања.
По две фудбалерке, боксерке, девојке у радним комбинезонима и оџачарка привукле су пажњу на сва четири словеначка карневала у Велењу, Птују, Мозирју, Шоштању. Дружење, нова пријатељства, гостопримство домаћина одушевили су све девојке.
- Највећи карневал био је у Птују. Одсели смо у Хотелу „Ботра“ где смо, што је за мене било велико изненађење, прославили мој рођендан. Захваљујући Радушку, који је све то организовао, добила сам поклон, чоколадну торту, журку уз музику. У Дорнави смо обишли дворац стар триста година. Лепо искуство. Упознали смо нове људе и видели прелепа места ““ додала је Слађана Богдановић.
Ученице ИИ6 доказале су не само овим путовањем већ и својим опредељењем да упишу саобраћајни смер да за девојке препрека нема. Иако је њихова школа окарактерисана као мушка оне својим присуством побијају све те гласове.
- Својим наступом оправдале су песму „Жена на све спремна“ доказујући да свака жена може да понесе и терет мушкарца што су други и правилно схватили па су чак рекли да је наша песма изузетно поучна. Од прве године наша сарадња је одлична. Учествују у свим културним манифестацијама школе почев од Дана школе, Светог Саве и ево сада стигли смо у Словенију на карневал. Оно што могу да кажем као професор да смо имале један изузетан однос током целог путовања. Без обзира што никада нису имале прилике да путују ни у једном тренутку нису изневериле оно што свакодневно гледам. Словенци су заиста реаговали на њих и мени је веома драго да је остварена једна сјајна комуникација. Мислим да заслужују да и следећи пут иду на карневал и да им је потребно много искуства ““ истакла је проф. Мирјана Јевтић видно одушевљена својим ученицама али и гостопримством домаћина.
Највећи утисак по том питању оставио је изузетно свечан пријем у Птују на коме су биле и делегације из Белгије, Француске, Италије, Немачке, Африке.
- Драго ми је, као и свима осталима, што сам била део свега овог. Такође и што сам могла да се присетим и оног другог дела свог порекла и да коначно мало проговорим и тим својим другим матерњим језиком. Атмосфера у Словенији је пуна оптимизма, живота. Могу да кажем да смо дивно прихваћени. Оне старије генерације су говориле српски јер им је то био и наставни предмет. Млађе генерације га не знају али веома је прихваћена музика наше рок сцене, али и забавна. Са задовољством су одсвирали српско коло и играли са нама. Заиста врло пријатељски се опходе према нама што је заиста у овим временима лепо ““ додала је проф. Јевтић.
Путовање за сећање, жал што није потрајало дуже и нада да ће се и наредне године наћи међу шабачким групама на словеначким карневалима. Идеја за нову кореографију и песму већ тиња у професорки док ученице са нестрпљењем чекају да одраде на што бољи начин.
О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa