Инфо

26. фебруар 2015.26. феб 2015.
ЗАЈЕДНИЧКА СЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА КОЦЕЉЕВА И УО БИБЛИОТЕКЕ

КУЛТУРА НА ДНЕВНОМ РЕДУ

Прошле среде чланови општинског већа имали су прилику да на заједничкој седници са УО Библиотеке “Јанко Веселиновић“ разматрају извештај о раду и финансијском пословању ове културне установе у протеклој години, али је дискусија по овој тачки дневног реда изостала.
Међутим, програм коцељевачке библиотеке за текућу годину начелник одељења за општу управу и јавне службе Радован Ранисављевић оценио је као добар и изразио наду да ће бити и реализован.
- Међутим, ако се настави са начином рада као и у 2014, од тога нема ништа - рекао је Ранисављевић и изнео низ критика, превасходно на рачун руковођења.
- Посебно битно је руковођење установом, радна дисциплина, извршавање обавеза, поштовање радног времена...Ова установа мора јединствено да послује, а не као “слободни стрелци“. Верујем да ће се то променити. Директор мора из корена променити систем рада да би сви деловали као један тим - сматра начелник одељења за општу управу и јавне службе.
На седници је истакнуто да у финансијском пословању библиотеке нема ненаменског и нерационалног трошења новца.
Муке са превозом
Истога дана веће је одржало и самосталну седницу на чијем су се дневном реду, између осталог, нашли и Извештаји о финансијском пословању за прошлу као и предлози планова за ову годину ОШ “Мића Станојловић“ и Средње школе у Коцељеви.
Радован Ранисављевић сматра да ненаменског трошења новца нема ни у основношколској установи али да пословање ипак може да буде, како је рекао, рационалније, штедљивије.
- Поједини трошкови су виши у 2014. него у 2013. години. И даље су високи трошкови превоза путника, запослених и ђака, 7,5 милиона динара. Велика средства се за ову намену издвајају. Мора се штедети сваки динар где год је то могуће - рекао је Ранисављевић.
Директор коцељевачке основне школе Павле Алексић подсетио је да у оквиру ове образовне установе постоји 15 школских објеката, што је скоро десет хиљада квадрата простора који треба одржавати као и да су што се тиче финансијског плана средства готово на истом нивоу као и прошле године.
Начелник одељења за општу управу и јавне службе оценио је да су поједини трошкови високи и у коцељевачкој средњој школи.
- Иако се крајње рационално троши новац тражио сам ипак да се још више штеди. И овде су трошкови превоза високи, четири милиона динара. Ми немамо законску обавезу да плаћамо ђацима у средњој школи путне трошкове. Али, како би стимулисали ђаке да похађају баш ову школу, обезбеђен је превоз. Међутим, то су сада већ велика средства и ми имамо заиста велике муке да то испратимо - изјавио је Ранисављевић и додао да се морају тражити нови, додатни извори финансирања.
На овај проблем осврнуо се и директор Средње школе у Коцељеви Верољуб Матић који се сложио са тврдњом да су трошкови путовања из године у годину све већи.
- Ми превозимо школским мини бусом ученике из једног дела убске и наше општине. Ти трошкови су нарасли до неке мере где их је тешко испратити. У октобру су само трошкови путовања испунили квоту која је предвиђена за комплетан месец. У фебруару нисмо у стању ни најосновније трошкове да подмиримо. Поставља се питање колико је то оправдано, јер ако целу квоту дамо за пут јасно је да немамо новца за остало - рекао је Матић и додао да је ово ипак неопходна мера како би школа опстала.
Наиме, према подацима које је изнео, када је школа основана у систему је постојало усмерено образовање и сви ђаци су имали обавезу да је похађају. Тада је школа имала 18 одељења. Међутим, са укидањем усмереног образовања школа се суочава са опадањем броја ученика. Најмањи број одељења, само десет, забележен је 2000. године. Од тада се ова образовна установа труди, да осим квалитетним радом, привуче ђаке и обезбеђеним превозом до школе и назад.
- Ми се трудимо да одржимо неопходан број одељења који износи 16. Тренутно имамо 15 одељења плус једно које није признато и које је остало јер су професори одлучили да раде бесплатно како штета не би била нанета ђацима којих у овој школи има око 390 - изјавио је директор Средње школе који је присутнима презентовао веома занимљиве упоредне податке о односу броја становника и броја одељења која се уписују у општинама сличне величине на територији Мачванског и Колубарског округа.
- Општина Уб има око 30 хиљада становника и уписује осам одељења, Богатић има 28-29 хиљада и шест одељења, Крупањ као и Владимирци око 17 хиљада становника и пет одељења, Љубовија и Мионица имају око 14 хиљада а уписују четири односно два одељења, док Коцељева са око 13 хиљада становника уписује пет. Осечина, која има око 12 хиљада уписује два одељења. Из ових података можемо закључити да се наша општина налази у горњем делу табеле, испод Уба и Богатића, који имају више од дуплог броја становника. То значи да је превоз ђака моћно средство за привлачење ученика - закључио је Матић.
Директор основне школе Павле Алексић предложио је да се озбиљније размисли о набавци аутобуса за превоз основаца и средњошколаца, да се направи студија и процени на који начин је то могуће урадити, јер с обзиром на висину трошкова путовања у ове две образовне установе, сигуран је у исплативост ове мере.
Он је упозорио и на чињеницу да из основне школе у овој школској години излази 150 ученика, док ће у први разред бити уписано тек 86, што је поражавајући податак.
Весна Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa