Инфо

26. фебруар 2015.26. феб 2015.
ВЛАДИМИРЦИ: ЈАВНА ЧЕСМА У ПРОВУ

СПАС ЗА УЧЕНИКЕ, БОЛЕСНЕ И МЕШТАНЕ

Посета селу Прово пружила нам је потпунију слику о причи која је најавила рад на Јавној чесми који следи са првим лепим данима у центру села. Покретач акције професор Крстивоје Рашковић нада се да ће велики проблем бити решен.
- Видели сте да поједина домаћинства имају и по неколико бунара, али дубине од пет до седам метара, и да је вода сада у нивоу земље хемијски и бактериолошки неисправна. Село ја око 3.200 становника и 18 километара обале имало је и изворе, али сада су затрпани, а били би немерљива помоћ. Надамо се да ће бушотина промера 150 до 200 милиметара бити довољна да подмиримо потребе школе, здравствене станице и мештана који ће имати прилику да уз здраву воду пуне и цистерне и сипају у бунаре за напајање стоке и остале потрепштине, нада се Рашковић.
Иначе плац на којем ће почети радови је поклон црквене општине Прово.
- То је велики гест, а директна помоћ је и активност у раду Дирекције за грађевинско земљиште и Дирекције за пољопривреду, које ето прискачу у помоћ да се решимо горућег проблема и великог броја бубрежних потешкоћа, јер већ 14 мештана иде на дијализу а 40 су хронични болесници, појашњава Рашковић.
Професор додаје да ће Јавна чесма бити посвећена жртвама великог рата, а жеља је да се комплекс око чесме уреди земљом са великих спомен обележја Срба од Зејтинлика до Свете горе.
А да воде у Прову има сведочи пример Љубе Чокановића који је радио у Немачкој, а потом на самом улазу у село ископао чесму 150 метара добине, где велики број мештана користи воду одличног квалитета. Било како било спас за ученике, болесне и мештане стиже. Само да време послужи.
С.К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa