Инфо

26. фебруар 2015.26. феб 2015.
ОДРЖАНА ГОДИШЊА СКУПШТИНА ШАБАЧКОГ УДРУЖЕЊА СТОЧАРА

БЕЗ СЛОГЕ НЕМА НИ ВАЈДЕ

На годишњој скупштини Шабачког удружења сточара прошлог петка у сали Пољопривредне саветодавне и стручне службе Шабац четрдесетак чланова добило је најновије информације везане за уредбе и подстицаје планиране за предстојећу годину од стране саветодаваца Стручне службе, могућности регистрације фарме од представника ветеринарске инспекције, банкарских погодности, као и о услугама и програму лекова једне од шабачких ветеринарских станица.
Овога пута окупљене сточаре највише је занимао новонастали проблем око откупа млека. Услед навале великих количина млека на тржишту највише су остали оштећени мали произвођачи чије су количине од двадесет литара искључене из откупа.
- Покушаћемо са млекарама које су одбиле откуп млека да поразговарамо и видимо да ли ћемо моћи да изађемо у сусрет малим произвођачима. Сматрам да им је требало дати одређено време за одлучивање, покушај да увећају своју производњу или да одустану од ње. У овом моменту ником није лако да одустане кад видимо да је привреда у тешкој ситуацији. Свако је покушао кроз једну, две или три краве да нађе себи додатна примања и да реши своје економско питање које је веома тешко. Средњи произвођачи који имају цену око тридесет шест динара можда су на позитивној нули. Све то зависи и од квалитета хране који диктира и цену и да ли су у одређеном тренутку купили јефтиније производе. Репроматеријал и нус производи од почетка године поскупели су за петнаест одсто ““ рекао је Миливоје Миле Живановић, потпредседник Скупштине Шабачког удружења сточара.
Ситуација на тржишту јунади такође је забрињавајућа. Цена по килограму пре нове године била је од 2,05 до 2,10 евра, а сада се креће од 1,8 до 1,9.
- У овом моменту немамо никакву економску добит ни од те производње. Већ за свињарство да и не причам. Ту је катастрофална ситуација. У једном моменту цена товљеника је била сто динара по килограму. Сада се за нијансу поправила. Рачуница није сјајна. Цена једног килограма произведеног товљеника је негде око сто шездесет динара, а сада имамо сто двадесет динара. До сто шездесет динара произвођач губи око три и по хиљаде динара по товљенику.
Сточари решење виде у договору између произвођача, прерађивача и купаца, крајњих потрошача, уз посредство државе.
- Треба да се договоримо између себе, да уважимо једни друге. Свестан сам да храна треба да буде јефтина али ја као произвођач платим цех. Произведем храну а крајни потрошач поједе скупу. Ту се изгуби економска добит. Време је тешко за све. Нема више улагања у село које фактички стари. Не купује се, не гради, не улаже у нову механизацију из једноставног разлога. Нема довољно финансијских средстава.
На територији Шапца, Коцељеве, делу Владимираца и Лознице које покрива ово Удружење ситуација је иста. Мали произвођачи су најугроженији. Укидање квота до сто литара млека у Европској унији од првог марта доноси још већу забринутост.
- То млеко вероватно ће завршити на нашем тржишту. У најави је да ће коштати око двадесет шест еуро центи. Западне земље имају моћ и покушаће да кроз субвенције надокнаде пољопривреднику изгубљено. Наша држава нема средства ни моћ. Овом приликом позивам све произвођаче, млекаре и сточаре, да се уједине, окупе око удружења било шабачког или мачванског, с циљем оснивања једног јаког како би се ухватили у коштац са овим проблемом. То је преко потребно јер се тешко договарамо за разлику од прерађивача којих је мањи број. Чини ми се да свако гледа свој интерес у овом моменту. Није спреман да помогне другом и да реши горуће питање ““ закључује Живановић.
О. Гавриловић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa