Инфо

26. фебруар 2015.26. феб 2015.
У МУЗИЧКОЈ ШКОЛИ „МИХАИЛО ВУКДРАГОВИЋ“ УЗ КЛАВИРСКЕ ЗВУКЕ ПРЕГРШТ НАГРАДА

ШАПЧАНИ НАЈБОЉИ

Под покровитељством града Шапца од 28. фебруара до 3. марта одржано 19. Међународно такмичење младих пијаниста. Наступило деведесет седам такмичара из Македоније, БиХ, Црне Горе, Мађарске, Хрватске, Украјине и Србије. Лауреат млађих категорија Шапчанка Ирина Бродић
Концертом професора клавира Државног конзерваторијума „Чајковски“ у Москви Јевгенија Александровича Стародупцева прошле суботе отворено 19. Међународно такмичење младих пијаниста. Салом Музичке школе „Михаило Вукдраговић“ одјекивали су заносни звуци Шопенове „Схерезе бр. 1 и 4“ и Скрјабинове „Сонате 3 и 4“. Одушевљена публика бурним аплаузима поздравила је сваку композицију.
- Драго ми је што гостујем у Шапцу а и што сам члан жирија. Једва чекам да чујем кандидате - рекао је Стародупцев видно одушевљен пријемом домаћина.
Пре почетка концерта све присутне у име градоначелника Небојше Зеленовића и града Шапца поздравио је помоћник градоначелника Дејан Живановић.
- Град Шабац има изузетну част али и привилегију да има музичку школу као што је Музичка школа „Михаило Вукдраговић“, а самим тим да буде и покровитељ једног изузетног такмичења. Град Шабац ће и убудуће бити покровитељ оваквих дешавања и гледаће да на сваки начин младе таленте финансира и стипендира како би они постигли резултате из оних области у којима су набјољи ““ додао је Живановић.
Овогодишња, пета по реду, Педагошка награда „Матусја Блум“, за вишегодишње изузетне резултате на пољу клавирске педагогије и васпитања младих пијаниста, додељена је редовном професору клавира на београдском Факултету музичке уметности Нинославу Живковићу.

- Драго ми је што могу да кажем да сам пријатно запрепашћен. Захваљујем се додељивачу награде. Нисам то очекивао. Свакако да је лепо примити признање. Врло сам поносан ““ рекао је проф. Живковић.
Предајући награду свом некадашњем професору, а данас и сам у тој улози, мр Драгомир Братић истакао је да је проф. Живковић један од ретких људи о којима никада не промените мишљење.
- Од првог тренутка сам се радовао што сам имао част да будем у његовој класи до данашњег дана када седи у жирију у овој школи. Могу само да кажем да је велики човек који поседује огромно знање, велику стрпљивост, све оно што би требало да краси сваког педагога. Професоре, хвала ““ додао је Братић.
Најбољи међу најбољима
Током три дана такмичења деведесет седморо младих различитог узраста из Македоније, БиХ, Црне Горе, Хрватске, Мађарске, Украјине и Србије такмичило се у седам категорија. Стручни жири, састављен од врсних уметника, истакнутих клавирских педагога и извођача, био је подељен у две категорије. Млађе категорије оцељивали су Маја Кастратовић (Словенија), Чедомир Марјановић (Београд), Александар Глигић (Нови Сад), Јована Радовановић (Крагујевац), а старије Ђорђе Милојковић (Женева, Швајцарска), Ђорђе Станети (Загреб, Хрватска), Нинослав Живковић (Београд) и Дориан Лељак (Нови Сад). У раду оба жирија овог пута учествовао је Јевгеније Александрович Стародупцев, пијаниста и проф. клавира.
- Увек се радујемо да дочекамо пријатеље који дуги низ година долазе, који су верни нашем такмичењу и можда строжијем оцењивању него на другим такмичењима. Поносни смо на десет првих награда пијаниста из наше школе који су показали да заиста важимо за једну од најбољих клавирских школа у Србији. Имамо срећу да је и лауреат ове године у нижим категоријама из наше школе, сјајна мала Ирина Бродић из класе Хелене Давидовић. Најбоље пласирани у старијим категоријама је Момчило Томић из класе Гоаре Лазић тако да има пуно разлога за славље. Ове године нисмо имали кашњење ни једне једине групе са почетком тако да је жири заиста био ревностан у свим сегментима посла. Надам се да су сви такмичари задовољни отишли из Шапца, са неким новим утисцима и да ће нам поново доћи ““ рекао је мр Драгомир Братић из организационог одбора на завршном концерту најуспешнијих у уторак.
А најбољи међу најбољима, којима су додељене награде по категоријама, су Дарија Џигурски, Ирина Бродић, Александра Милутиновић, Момчило Томић из Музичке школе „Михаило Вукдраговић“, Душан Дакић, ученик Музичке школе „Јосиф Маринковић“ из Вршца, Кристина Блажић, ученица Музичке школе „Љубинка Лазић“ Војка.
- Било је јако тешко. Посебно ми је драго што сам освојила лауреат у свом граду. Прелепо искуство. Конкуренција је била јака. Дала сам све од себе. Мој труд се исплатио. Жири и није био баш захтеван, а треме није било ““ додала је победница прве категорије и лауреат млађих категорија Ирина Бродић, једна од два такмичара која је освојила максималних сто бодова.
Да је такмичење било јако потврдио је и Момчило Томић победник четврте категорије са освојених деведесет седам бодова.
- Драго ми је што сам победио. Част ми је што сам учествовао на оваквом такмичењу. Сваке године је све јача конкуренција. Што се тиче организације на завидном је нивоу. Жири и критеријуми су се подигли у односу на претходне године. Наравно, идемо даље. Концентрација се базира на следеће такмичење ““ истакао је Момчило Томић.
Од деведесет седам такмичара двадесет пет награђених ученика је из Музичке школе „Михаило Вукдраговић“. О њиховом таленту и квалитету сведочи десет првих награда.
О. Гавриловић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa