Инфо

26. фебруар 2015.26. феб 2015.
СЕДНИЦА САВЕТА ЗА БЕЗБЕДНОСТ У САОБРАЋАЈУ ГРАДА ШАПЦА

СИГУРНОСТ НАЈМЛАЂИХ

Смањење броја саобраћајних незгода и већа сигурност деце, као најугроженије категорије учесника у саобраћају, биће приоритети у раду Савета за координацију послова безбедности у саобраћају града Шапца
Континуирана едукација свих учесника у саобраћају, превентивне кампање, али и казнена политика, треба да повећају ниво саобраћајне сигурности, истакнуто је на седници Савета за координацију послова безбедности у саобраћају града Шапца прошлог уторка. Поштујући препоруку Агенције за безбедност саобраћаја, ове године акценат је стављен на смањење броја саобраћајних незгода, и већу безбедност деце на улицама.
- Радићемо на безбедности пре свега ученика и деце. Оно што треба да се уради јесте обезбеђење зона школа, али оно што је најважније јесте едукација, јер то је једна од основа превенције за смањење броја саобраћајних несрећа, рекао је Немања Пајић, председник Савета за координацију послова безбедности у саобраћају града Шапца.
У свеобухватну едукацију биће укључене различите категорије људи, од родитеља, преко деце предшколског узраста, до средњошколаца-возача почетника.
- Најпре ћемо кренути са едукацијом младих мајки које треба да се упознају са начином безбеднијег превоза деце у аутомобилима, затим, одређен је програм у предшколским установама где ће се континуирано вршити обука, или ће се разговарати о безбедности у саобраћају. Поред тога, Ана Маринковић, начелница Одељења за друштвене делатности, разговарала је са представницима средњих школа о томе да се изучавање безбедности у саобраћају нађе у школском програму, односно, да се о овој теми не говори само на почетку школске године. Ове године крећемо са нечим сасвим новим, а то је едукација младих возача. Најпре ћемо кренути по средњим школама где ће људи који су доживели тешке саобраћајне несреће, неки од њих остали и непокретни, причати о својим искуствима, и то где су били непажљиви, које су грешке начинили, како млади возачи не би начинили исте, додао је Пајић.
Саобраћајна полиција, као незаобилазни фактор у едукацији младих, током читаве године спроводи акција „Школа“, која у први план ставља безбедност деце у саобраћају. На подручју града Шапца у прва два месеца 2015. године смањен је број повређених учесника у саобраћајним незгодама у односу на исти период прошле године.
- За прва два месеца на подручју града Шапца, исти је број саобраћајних несрећа као у прва два месеца 2014. године, међутим, добро је што је смањен број саобраћајних несрећа са настрадалим лицима. Имамо смањен број оних лица који су теже и лакше повређени, али у једној саобраћајној несрећи имали смо два лица која су погинула, а једно од та два лица је било дете, рекао је Зоран Пеновић, начелник Саобраћајне полиције Полицијске управе Шабац.
За активности које су усмерене на већу безбедност свих учесника у саобраћају на територији града Шапца у 2015. години планирано је да се обезбеди 20 милиона 290 хиљада динара. Тај износ је три милиона динара већи од прошлогодишњег, када је, на основу саобраћајних прекршаја, у градски буџет стигло више од 17 милиона динара од наплаћених казни.
М.Максимовић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa