Инфо

26. фебруар 2015.26. феб 2015.
ГРАД ШАБАЦ ДОБИО ЗНАЧАЈНО ПРИЗНАЊЕ

ЛИДЕР ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА

У организацији Централноевропског форума за развој, на конвенцији у Сремској Митровици, прошлог четвртка награђене су локалне самоуправе које су оствариле значајне резултате у областима енергетске ефикасности, развоју и примени обновљивих извора енергије и правилног управљања отпадом.
Град Шабац препознат је као једна од локалних самоуправа које су оствариле значајне резултате у областима заштите животне средине и повећања нивоа енергетске ефикасности. Шабачки пројекат термоизолације стамбених зграда, јединствен у Србији, препознат је као један од најбољих програма у области енергетске ефикасности. Потврда је стигла и на првој Конвенцији посвећеној одрживом развоју, организованој у Сремској Митровици. Повеља „Лидер одрживог развоја“ уручена је градоначелнику Шапца Небојши Зеленовићу.
- Наш град је добио награду за посвећеност енергетској ефикасности, штедњи енергије, инсистирању на одрживом развоју и за имплементацију свих вредности које представљају услов нормалног живота. Велика је част примити ово признање, које потврђује да смо у претходном периоду радили добро. Наставићемо да развијамо и реализујемо идеје у којима лежи будућност, не само нашег града, већ и читаве државе. У сектору енергије, њене правилне употребе и штедње, лежи доста потенцијала за развој наших система. У Шапцу, заједно са нашим суграђанима, изолујемо стамбене зграде, планирамо пројекте који се односе на коришћење биомасе и размишљамо о потенцијалима правилног третирања комуналног отпада. До сада смо имали подршку великих партнера при реализацији ових пројеката, а тренутно разговарамо са Банком за обнову и развој о једном квалитетном аранжману. Штедимо енергију, одговорно се односимо према животној средини и смањујемо трошкове, рекао је Зеленовић.
Уз подршку града, вредну више од 95 милиона динара, изоловано је 28 стамбених зграда, при чему је овај пројекат препознат као одличан пример сарадње грађана и локалне самоуправе.
- Пројекат смо промовисали свом снагом. Признање које смо добили је потврда доброг рада нашег града. Веома је позитивно што се наш град узима као најбољи пример локалне самоуправе посвећене енергетској ефикасности, навела је директорка Јавно стамбеног предузећа „Стан“ Љиљана Јовановић.
Домаћин конвенције, град Сремска Митровица, до сада је улогао у коришћење биомасе за грејање великог броја корисника. И у будућности желе да имплементирају решења која доприносе већој енергетској ефикасности.
- Већ две године у Митровици ради топлана која користи биомасу за загревање објеката, што је у пракси донело одличне резултате. Цене грејања су исте, а град остварује уштеде. Наша комунална предузећа су прошле године зарадила 500.000 евра које планирамо да уложимо у подизање квалитета живота наших суграђана. Домаћинства ће моћи да конкуришу за средства код пословних банака, намењена замени столарије, а град ће плаћати камату за те кредите. Сличне аранжмане имаћемо и са грађанима који живе у објектима колективног становања, рекао је Бранислав Недимовић, градоначелник Сремске Митровице.
Коришћење обновљивих извора енергије, већа енергетска ефикасност и правилан третман отпада, само су неке од тема које ће бити актуелне у будућности, поручили су представници организатора, Централноевропског форума за развој.
- Окупили смо представнике 27 градова и општина и лидере 15 фирми које се баве подизањем енергетске ефикасности и одрживог развоја. Искуство од 12 година нас обавезује да спајамо предводнике развоја у овим областима, јер желимо да унапредимо свест свих грађана о правилном односу према животној средини. Програм „Лидер одрживог развоја“ смо покренули ове године, са циљем да своје пројекте презентују фирмама које представљају „премијер лигу“ у овим областима. Наградили смо локалне самоуправе које су доставиле најбоље пројекте, који пружају велику могућност уштеда у буџетима градова и општина, рекла је Јованка Арсић-Каришић, директорка Централноевропског форума за развој.
Држава ће подржати све пројекте којима се унапређује квалитет живота грађана, истакли су представници Министарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуре.
- Одрживи развој подразумева ефикасније коришћење енергије, заштиту животне средине и коришћење квалитетнијих материјала приликом изградње објеката, а све то у функцији бољег живота грађана. Потрудили смо се да наше законодавство ускладимо са правним прописима Европске уније који регулишу ове области, и да та решења имплементирамо заједно са локалним самоуправама. Ако имамо добру праксу на локалном нивоу, биће боље у читавој земљи. Република, покрајине и локалне самоуправе морају заједно радити у будућности. Само у протеклих шест месеци разговарали смо са представницима 60 општина, који су нам изложили проблеме и предлоге решења за важна питања у њиховим срединама. На скупу у Сремском Митровици кандидована су 162 пројекта. Заједнички циљ свих нас је да ти пројекти пређу са папира у дело, поручио је Миодраг Поледица, државни секретар Министарства грађевине.
Манифестацију у Сремској Митровици подржали су Министарство грађевине, саобраћаја и инфраструктуре и Министарство рударства и енергетике. Поред града Шапца, признања су припала и општинама Сремски Карловци, Врбас, Кула, Србобран и Рума и градовима Нови Сад, Сомбор и Сремска Митровица.
Централноевропски форум за развој до краја године одржаће још четири конвенције, у Крушевцу, Зрењанину, Чачку и Београду. И на тим скуповима ће подржавати и награђивати најзначајније пројекте из области енергетске ефикасности, који доприносе уштедама, како у области енергије, тако и у буџетима локалних самоуправа.
М.Максимовић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa