Инфо

26. фебруар 2015.26. феб 2015.
У ПРЕДШКОЛСКОЈ УСТАНОВИ „НАШЕ ДЕТЕ“ ПРЕДСТАВЉЕН НОВИ ПРАВИЛНИК ЦЕНА

БЕЗ УДАРА НА РОДИТЕЉСКИ ЏЕП

Правилник о мерилима за утврђивање економске цене програма васпитања и образовања у предшколским установама које је донело Министарство просвете ступио је на снагу 1. јануара ове године. Закон о предшколском васпитању и образовању прописује да родитељ, тј. старатељ, плаћа двадесет одсто од економске цене, а локална самоуправа осамдесет. Утврђена економска цена је 24.011 динара тако да ће родитељи у наредном периоду издвајати 4.802 динара у односу на досадашњих 5.670.
Како је истакнуто у Предшколској установи „Наше дете“ у понедељак на конференцији за новинаре преко седамдесет одсто родитеља ће бити задовољније овом ценом. И остале категорије корисника неће имати разлога за незадовољство с обзиром да ће целодневни припремни предшколски програм, који подразумева старање о деци од девет до једанаест сати, коштати само 3.140 динара јер ће остатак од 1.662 динара финансирати Министарство просвете. Корисници дечјег додатка плаћа ће 2.800 динара. За децу без родитељског старања, децу са сметњама у развоју, децу из материјално угрожених породица, кориснике социјалне помоћи, свако треће и наредно дете боравак у вртићима биће, захваљујући финансирању локалне самоуправе, бесплатан.
- Нови правилник иде у корист родитеља с обзиром да је преко седамдесет одсто наших корисника плаћало пуну цену док четврта категорија која је плаћала сада то неће чинити. С обзиром да је правилник ступио на снагу 1. јануара ми смо већ почели да делимо уплатнице родитељима тако да смо крајње испоштовали закон. Имамо сто педесет четири корисника који ће плаћати 2.800 динара и постоји могућност да је међу њима незнатан број оних који су до сада плаћали 1.700 динара ““ рекла је директорка Марица Вулетић.
Места забринутости за родитеље око три хиљаде малишана који су корисници услуга Предшколске установе „Наше дете“ нема. Новим правилником утврђене су само веће обавезе и надлежности Министарства просвете, али и локалне самоуправе. За 1.000 деце припремног предшколског програма у трајању од четири сата боравак је и даље бесплатан.
О. Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa