Инфо

5. март 2015.5. мар 2015.
АКРО ЈОГА ЗА ДЕЦУ

ПОВРАТАК СОПСТВЕНОЈ ПРИРОДИ

„Свако дете има крила, само мора да се сети, где му леже сакривена и одмах ће да полети“
Мирослав Антић
Савремено друштво донело је оптерећеност послом, стицањем материјалних добара и истицањем на различите начине. Свакако да је потребно да човек обезбеди материјалну егзистенцију али не и да му већ наведено буде главни циљ. Такав начин живота чини га незадовољним јер све своје расположиво време користи у те сврхе одузимајући себи право на предах, релаксацију, окретање себи самом у циљу упознавања сопствених потреба. И не само то. Овакав начин живљења преноси се и на децу која су преоптерећена разним обавезама и изван школе. Желећи да све оно што је стављено пред њих заврше на време, али и да удовоље родитељима, полако почињу да нагомилавају стрес. Личећи све више на мале машине остају без спонтаности и непредвидивости које њихово животно доба обично носи.
- Да би дете постигло знање и успех оно мора да буде задовољно. Њихова потреба за игром и спонтаношћу мора да буде задовољена. Треба их пустити да се отворе, опусте и искажу своју праву природу. Деца ће то сама знати јер спонтаност и окренутост садашњем тренутку је њима својствено. Можемо само да им се придружимо и тако себи и њима учинимо живот занимљивим, спонтаним и лепшим ““ истиче Тања Тадић, дипломирани инструктор јоге и члан Европске и Јога алијансе Србије, из Ананда јога центра Шабац.
У бројним школама у свету, а у Аустралији и по вртићима и предшколским установама, јога се примењује као најбољи начин у опуштању деце и њиховом повратку сопственој природи.
- Реч јога значи ујединити, спојити. Вежбање јоге уједињује тело, ум и душу. То је древна наука коју је препознао савремени човек као фантастичан метод за очување здравља и виталности те је и код нас јога прихваћена од Министарства здравља као метод превенције и очувања здравља. Мудри људи који су осмислили овај систем вежбања живели су у складу са природом. Били су одушевљени сасвим обичним стварима и појавама које су их окруживале. Посматрали су природу, животиње, биљке, планине, језера. Зато и не чуди што пуно вежби, тј. асана, носи називе објеката из природе или имена животиња.
Јога вежбе покрећу цело тело, активирају зглобове и мишиће који се кроз неке друге активности не активирају, а чак остају и запостављени.
- Увек се ставља акценат на кичму која је наш стуб. Кроз вежбе дисања деца науче да се опусте и савладају стрес у свакодневним животним околностима. Студије показују да вежбање повећава дечје самопоуздање чиме се повећава и психолошка и физичка добробит. Кроз јогу деца се уче да буду радоснија, насмејана, пуна љубави и воље према себи и другима.
На часовима јоге са децом примењује се и акро јога где померајући границе и испробавајући своје тело, кроз разне вежбе у којима се комбинује јога са акробацијом, стичу самопоуздање, унутрашњу радост и спонтаност.
- Деца кроз те вежбе уче, развијају концентрацију, фокусираност, пажњу на дах, равнотежу, док се цело тело витализира и поправља његово држање. Кроз овај фантастични систем вежбања побољшава се меморија, концентрација и снага воље. Учимо да будемо фокусирани у садашњем тренутку и да се чешће сконцентришемо на нешто добро, на остваривање циља и превазилажење неке препреке, а не на бригу и неуспехе ““ истиче Тања Тадић.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa