Инфо

5. март 2015.5. мар 2015.
НЕНАД ЋОРИЛИЋ ИЗ ЛОЗНИЦЕ

НАЈБОЉИ САТИРИЧАР

Афористичар и професор енглеског језика из Лознице Ненад Ћорилић овогодишњи је добитник награде „Владимир Булатовић Виб“ коју традиционално додељује лист „Политика“ најбољем младом сатиричару Србије. Жири у саставу Витомир Вита Теофиловић, Зефрино Граси, Владимир Мићковић, Драгутин Минић Карло и Владимир Драмићанин оценио је да је Ћорилић својим књигама и многобројним афоризмима објављеним у листовима, часописима, сатиричним прегледима и антологијама наставио путем великог српског и европског сатиричара, доприносећи развоју сатиричне форме.
-Ћорилићеви афоризми успешно оваплоћују велики историјски лук чији један крак сеже у народне изреке и вуковски језик, а други се, преко класика наше сатире Домановића, Змаја, Нушића, Виба, ослања на данашње корифеје нашег афоризма ““ Баљка, Визетовића, Чотрића, Симића - истакао је прошлог петка на уручењу награда у редакцији „Политике“ председник жирија Витомир Вита Теофиловић.
Професор енглеског језика у лозничкој средњој школи „Свети Сава“ и преводилац, чија су дела превођена на македонски и шпански, не посустаје када је у питању сатира. Трећа самостална књига „Утаја пореза“ ускоро ће угледати светлост дана захваљујући агенцији „Витез“.
- Велика је част и задовољство бити добитник награде која носи име Виба. Он је, како су сами афористичари у једном истраживању рекли, највећи сатиричар свих времена. Ја ћу се трудити да прочишћавам језик и своје писање на начин да се колико год је то могуће приближим Вибу ““ рекао је Ћорилић који је до сада објавио две књиге афоризама и једну заједно са најдаровитијим младим сатиричарима Србије Срђаном Динчићем, Ненадом Вучетићем, Владимиром Драмићанином, Миодрагом Стошићем и Бојаном Рајевићем.
Награда за укупан допринос српској сатири, коју „Политика“ додељује сваке пете године, као веома плодном и разноврсном писцу, уручена је књижевнику Миловану Витезовићу.
О. Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa