Инфо

5. март 2015.5. мар 2015.
НЕЗАДОВОЉНИ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ УПУТИЛИ ВИШЕ ЗАХТЕВА ВЛАДИ СРБИЈЕ

ИНТЕРВЕНТНИ ОТКУП 25.000 ТОВЉЕНИКА

Забринути због увоза меса и млека, често сумњивог квалитета. Захтеве формулисали у 10 тачака и орочили на два дана. Не искључују ни грађанску непослушност
Незадовољни пољопривредници Мачве, Срема, Поцерине и чланови Удружења пољопривредника траже од Владе Србије хитан, интервентни откуп товљеника на основу достављених спискова Министарству пољопривреде. У првом списку, дато је 25.000 товљеника за откуп, а постоји још толико евидентирано. Захтевају да откупна цена товљеника живе ваге буде 185 динара килограм, колико су увозници плаћали, записали су у допису чланови Организационог одбора незадовољних.
Они у истом допису Влади коментаришу даље да није реално да се преко ноћи у Србији откаже преузимање млека од око 6.000 произвођача са плус- минус 200.000 литара млека дневно.
Ту је и захтев за хитну забрану увоза меса свих врста и категорија и у свим облицима до краја године. Коментаришу да је тај увоз најдиректније угрозио опстанак наших произвођача, укупно њих 12.000 који су за овај посао користили подстицајна средства државе.
Траже и забрану увоза млека и млечних производа до краја 2015. Сматрају да је вишегодишњи увоз концентрованог млека и млека у праху, који се крећу на хиљаде тона директно угрозио рад домаћих, а поготово малих фарми. То се добро уочава, истичу у допису Влади, што је пре пар година, премије за млеко примало 43.000 домаћинстава, а ове тек око 16.000.
Између осталог своје захтеве о забрани увоза заснивају на могућности да се примени завршна одредба Споразума о стабилизацији и придруживању ( члан 32 ), што је свака земља у процесу транзиције и уласка у Европску унију користила, а неке земље, запажају, задржале своју аграрну политику иако су већ биле чланице ЕУ.
Истовремено захтевају измене свих правилника којима се омогућава увоз, прерада меса и промет, а чијим постојећим одредбама се угрожава здравље нације и економска стабилност домаћих фармера. Моле да се у кланице врате инспекције и утврди одговорност за непоштовање стандарда за извоз у Руску федерацију.
Од Владе очекују и покретање одговорности за све оне који су због својих интереса дозволили увоз меса треће категорије. Потом и објашњење зашто нема извоза свињетине у Руску федерацију и ко је одговоран зашто не постоји извоз јагњетине у Кину.
На исту адресу упућена су и питања: Објашњења због чега државна администрација не поштује препоруке Одбора за пољопривреду Народне скупштине и како оцењују отказивање откупа млека, свиња и јунади од укупно 18.000 газдинстава, као и захтев Влади да правно регулише марже кланичној индустрији и трговачким ланцима у већем интересу крајних купаца, јер је кажу недопустиво да живе товљенике откупљују по 120 динара за килограм, а месо продају по 400-500 динара за килограм.
Захтеве сматрају великом подршком да Влада у целом сектору пољопривреде и агрономије повуче потезе од интереса за непосредне произвођаче, а поготово сточарство које је према мишљењу чланова Организационог одбора протеста, највише угрожено последњих пола века.
Исто су констатовали и чланови удружења пољопривредника, окупљени у својој Асоцијацији, на састанку одржаном трећег марта ове године са закључком да је стање у аграру неодрживо, због чега и траже хитно реаговање надлежних државних институција.
Љ.Ђ.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa