Инфо

12. март 2015.12. мар 2015.
ДОГОВОР ГРАДА И ГРАЂЕВИНАРА

МАЊИ ТРОШКОВИ ЗА УРЕЂЕЊЕ ГРАЂЕВИНСКОГ ЗЕМЉИШТА

Скупштина града Шапца на последњем заседању донела је одлуку о смањењу висине новчаног износа за уређење грађевинског земљишта, и то за, у просеку, 30 одсто у односу на протекли период
Допринос за уређење грађевинског земљишта од 1. марта значајно је мањи у односу на трошкове који су постојали у прошлости. До оваквог решења дошло се на основу разговора градоначелника Шапца Небојше Зеленовића и представника грађевинске оперативе, који су истицали да су трошкови ове врсте у већини других локалних самоуправа мањи. После изнетих ставова, пронађено је решење које ће задовољити обе стране, а које је потврдила и локална скупштина на последњем заседању.
- Одлука о висини доприноса за уређење земљишта је последица доношења Закона о планирању и изградњи који је ступио на снагу 1. марта. Пре тог датума обављени су разговори са представницима грађевинског сектора, где смо чули са каквим се проблемима грађевинари суочавају. Једно од питања око ког смо се брзо договорили је и промена висине износа доприноса за уређење грађевинског земљишта. Пре је Шабац био један од скупљих градова по овом питању, али смо успели да усагласимо ставове, тако да инвеститори и грађани по приступачнијим ценама могу да спроведу своје идеје. Значајну улогу у усаглашавању ставова имали су и представници Савета привредне коморе Шабац, који су подржали ову иницијативу. Циљ нам је да мањим износом доприноса подстакнемо грађевинску оперативу, те ће са повећаним обимом посла и приходи локалне самоуправе бити у висини планираних. Поред тога, градња нових објеката подразумева и запошљавање нових радника, што је један од приоритета града, наводи Владимир Недељковић, директор Јавног предузећа за управљање грађевинским земљиштем.
Применом нових прописа грађани и инвеститори уштедеће трећину новчаних средстава за ове трошкове у односу на претходни период.
- У првој зони накнада за пословне и стамбене објекте износила је 78 евра, док ће сада допринос бити 55 евра, ако се плаћа на рате, при чему постоји рок од 36 месеци за исплату свих рата. Готовинско плаћање приликом извођења радова износило је 62 евра, док је сад 39 евра, а колико се плаћа по добијању грађевинске дозволе, допринос износи 33 евра по метру квадратном за сваки објекат који се града, дограђује или легализује, додаје наш саговорник.
Нижи износи накнада важе и у свим осталим зонама на подручју града Шапца.
- У другој зони, која је просторно највећа, накнада за плаћање на рате износила је 68 евра, док ће сад износити 48 евра. Уколико се допринос плаћа одједном, приликом пријаве радова, цена је 34 евра по метру квадратном, а по добијању грађевинске дозволе цена је 29 евра, каже Недељковић.
Поред мањих стартних трошкова у вези са износом доприноса, постоје и додатне погодности.
- Уколико инвеститор плаћа допринос на рате и реши да једну, или више рата, плати пре времена, добија попуст од пет односно 10 одсто. Исту могућност имају и грађани, односно сва правна и физичка лица која граде, дограђују или легализују објекте, објашњава Недељковић.
Скупштинском одлуком предвиђено је и да се трошкови за уређење грађевинског земљишта за поједине објекте у потпуности укину. Тако се убудуће неће плаћати допринос за изградњу производних и складишних објеката, подземне гараже и спортске терене.
Информације о добијању граЂевинске дозволе на 680-800
Градска управа града Шапца обавештава грађане да је телефонски број доступан за информације о обједињеној процедури добијања дозвола у области урбанизма 015/680-800.
М.Максимовић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa