Инфо

12. март 2015.12. мар 2015.
У ПОСЕТИ ШАБАЧКИМ СЕЛИМА

ПОЉОПРИВРЕДА ПО ЕВРОПСКИМ СТАНДАРДИМА

Протекле седмице градоначелник Шапца Небојша Зеленовић наставио је серију посета селима шабачког краја, том приликом је са пољопривредницима разговарао о актуелним проблемима и приоритетним задацима градске управе у циљу унапређења услова живота у овим месним заједницама.
До сада пререгистровано 30 одсто газдинстава
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је прошлог уторка са сарадницима посетио Волујац, Накучане и Синошевић, где је са мештанима разговарао о актуелним темама у поцерским селима. Један од приоритета је квалитетна здравствена заштита за све мештане сеоских месних заједница. Градоначелник је подсетио да у Волујцу постоји капацитет за пружање здравствене заштите у више смена, организовање Службе хитне помоћи и усклађен рад амбуланте и апотеке.
- Амбуланта у Волујцу је у добром стању. Много новца је у претходном периоду уложено у рад здравствених амбуланти, али проблем је недостатак медицинског кадра: лекара и техничара. Ми смо тражили од Министарства здравља да нам одобри пријем десет лекара и десет медицинских техничара, али још нисмо добили одговор. Мислим да више не можемо да чекамо и да ћемо након седнице Савета за здравље предузети све да решимо тај проблем, рекао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
Бошко Марковић, шеф Месне канцеларије у Волујцу која покрива и територије Дворишта и Бојића, каже да се регистрација пољопривредних газдинстава одвија по плану, и да је до сада пререгистровано око 30 одсто газдинстава, као и да је помоћ Градске управе посредством повереника и шефова месних канцеларија наишла на одобравање пољопривредника.
Миодраг Филиповић, директор Дирекције за путеве Шабац, навео је да су у разговору са произвођачима јагода из поцерског краја пронашли решење које ће бити реализовано у наредних месец до два, а то је да се простор у близини амбуланте у Волујцу адаптира за потребе пијаце. Реч је земљишту Земљорадничке задруге Синошевић, површине од близу два хектара. Приликом разговора са директором Задруге, договорено је да се тај простор уреди и користи као продајни.
Након посете Волујцу, градоначелник је разговарао са мештанима Накучана. Продан Панић, председник Савета МЗ „Накучани“, каже да је помоћ у пререгистрацији добродошла јер се штеди и време и новац, за разлику од периода када су пољопривредници због ових послова морали да одлазе у град. Градоначелник Небојша Зеленовић посетио је и домаћинство Макевића у Синошевићу, које се примарно бави пољопривредном производњом, сточарством и узгајањем јагода.
Јеленча: безбедна вода услов здравог живота
Боравећи прошле среде у Јеленчи, Ориду и Орашцу, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, са сарадницима, разговарао је са пољопривредницима и представницима месних заједница и месних канцеларија ових села. Била је то прилика да грађани укажу на инфраструктурне проблеме и предложе решења. Један од приоритета је квалитетно водоснабдевање које је могуће једино прикључењем на градску водоводну мрежу.
Јавно комунално предузеће „Водовод Шабац“ је у претходном периоду уложило значајна средства у изградњу и реконструкцију водоводне мреже. Када је реч о Јеленчи, прикључено је 366 домаћинстава, а постоји могућност за прикључење још 170.
- Како би грађанима омогућили што лакше прикључење на водоводну мрежу, донели смо одлуку о могућности прикључења на 36 једнаких месечних рата. По потписивању уговора са Водоводом следи изградња прикључка, домаћинство добија воду, а тек након тога плаћа рате за прикључење. Значи грађани најпре добију воду, па тек онда отплаћују прикључак на 36 рата, што је изузетно повољно. Грађани су сада много више заинтересовани, што је добра вест. Град Шабац има воду изузетног квалитета са повољном ценом, истакао је Александар Продановић, директор ЈКП „Водовод Шабац“, и позвао грађане који се нису прикључили да то учине, јер је безбедна вода услов здравог живота.
Према речима Александра Јовановића, градског повереника у Јеленчи, у Жабару, Церовцу, Јеленчи и Малој Врањској до сада је пререгистровано близу 70 одсто газдинстава.
- Мештане подсећамо и телефонским путем, да не би чекали крајњи рок, 31. март. Поред тога, у Јеленчи је ових дана актуелно прикључење на водоводну мрежу на 36 рата. Само јуче, јавило се осам заинтересованих домаћина, навео је Јовановић.
Орашац: шабачки производи на европским тржницама
Након посете Ориду, где је о пререгистрацији газдинстава, превенцији и последицама поплава разговарао са градском повереницом Маријом Вулетић и представницима месне заједнице, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, са сарадницима, боравио је у Орашцу. Говорећи о бројним потенцијалима Шапца као пољопривредног краја, градоначелник је подсетио да су у овогодишњем градском буџету дуплирана средства за пољопривреду.
- То јасно говори о нашој намери да шабачки крај позиционирамо као пољопривредни. Осим улагања у производњу, трудимо се да наши пољопривредници буду у току са европском праксом. Тако ће сутра група од 40 пољопривредника отићи у Милано, да се упозна са прописима пословања, стандардима и квалитетом које производи морају испунити да би били конкурентни на тржницама, каква је миланска, друга по величини у Европи. Данас смо код великог произвођача цвећа, да би се информисали о могућностима унапређења и ове гране пољопривреде. Пољопривредници треба више да приходују, а Град да им помогнемо у томе, што кроз директне субвенције, што кроз обезбеђивање повољних кредита, као што су бескаматни за набавку механизације и осемењавање. Најважније је да изађемо у сусрет малим домаћинствима и омогућимо им да раде и да се развијају. Покушаћемо да помогнемо пољопривредницима да своје производе продају великим произвођачима у ЕУ, са идејом да се наша роба, која сигурно може да буде врхунског квалитета, нађе на европским тржницама, истакао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
Милан Топаловић, члан Удружења воћара „Чивија“, нагласио је неопходност удруживања произвођача због стране конкуренције и јефтиније производње.
- Савет привредне коморе у Шапцу може да помогне приликом удруживања. Воћари су се већ удружили, а надамо се да ће то учинити и повртари, навео је Топаловић.
Према речима Дејана Перића, власника расадника цвећа у Орашцу, свака помоћ је значајна, нарочито после прошлогодишње поплаве када им је делом финансирана набавка фолија.
- Прозводња мора следити савремене трендове како би имали прилику да се представимо европском тржишту и заузмемо своје место, указао је Перић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa