Инфо

12. март 2015.12. мар 2015.
САВЕТ ЗА БЕЗБЕДНОСТ У САОБРАЋАЈУ ГРАДА ШАПЦА

ЕДУКАЦИЈА НАЈБОЉА ПРЕВЕНТИВНА МЕРА

У организацији Агенције за безбедност саобраћаја, Савета за координацију послова безбедности у саобраћају града Шапца и Удружења параплегичара и квадриплегичара Србије одржана су предавања посвећена повећању степена безбедности свих учесника у саобраћају
Пре 23 године живот Славише Савића променио се из темеља. Са 17 година, без положеног возачког испита, доживео је саобраћајну несрећу која је изменила његов, али и живот његове породице. Тренутак непажње и доказивање пред другарима проузроковали су незгоду која је обележила Славишину младост. Будући возачи прошлог уторка у Центру за стручно усавршавање чули су његову причу.
- Нисам био возач, нисам прошао обуку и нисам имао дозволу. Возио сам пребрзо, нисам везао појас. Све је то утицало да већ 23 године живим доста другачијим начином живота од оног који сам мислио да ћу живети. Поред Шапца, планирамо да, уз подршку Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, организујемо ова предавања у Руми, Београду, Крагујевцу и Чачку. Надамо се да ћемо, уз њихову подршку, ову кампању спроводити до краја године. Верујем и да ћемо, у сарадњи са Саветом за координацију послова безбедности у саобраћају града Шапца до краја године одржати оваква предавања свим ученицима трећег разреда средњих школа на подручју нашег града. Мисија која је пред нама је да младим људима пренесемо искуство које смо доживели, како га нико од њих не би доживео, рекао је Савић.
Ношењем специјалних наочара млади су могли да виде како конзумирање алкохола утиче на моторичке способности. Алкохолна пића, невезивање појаса и велика брзина најчешћи су узроци саобраћајних несрећа. Представници Агенције за безбедност саобраћаја навели су да интерактивна предавања чине важан сегмент у едукацији будућих возача.
- Оваква предавања су веома важна. Велико нам је задовољство јер са нама сарађују људи који су преживели тешке саобраћајне несреће, а који су спремни да своје искуство поделе са другима, пре свих са младим људима који ће ускоро постати возачи. После тест предавања у Зајечару, Шабац је први град где спроводимо ову акцију, а надам се да ће она обухватити читаву Србију. Ово је модеран начин, који се користи у развијеним земљама, како би се променила свест возача о могућим последицама небезбедне вожње. Млади и деца морају бити упознати са опасностима које постоје у вожњи, и морају се едуковати како би се ризично понашање за воланом свело на минимум, навео је Милан Божовић, директор Агенције за безбедност саобраћаја.
Град Шабац у потпуности подржава активности које су усмерене ка већој безбедности свих учесника у саобраћају, а посебно деце, истакао је Немања Пајић, председник Савета за координацију послова безбедности у саобраћају.
- Млади возачи и деца су у фокусу нашег интересовања. Желимо да едукацијом скренемо пажњу младим људима на моделе које треба да користе када учествују у саобраћају. Желели смо да им приближимо искуства људи који су настрадали у саобраћајним несрећама, како би још више водили рачуна када добију возачку дозволу. Према статистичким подацима, од укупног броја настрадалих у саобраћајним несрећама млади чине више од 15 одсто. Желимо да они утичу и на своје родитеље, да им причају о стварима које су научили, и да допринесу томе да се и одрасли одговорније понашају. Наш савет, као уосталом и Агенција за безбедност саобраћаја, има за циљ да до 2020. године значајно смањи број саобраћајних несрећа у којима страдају деца. Верујемо да континуираном едукацијом можемо утицати на то да за четири године ниједно дете не страда у саобраћају, рекао је Пајић.
Прилику да се на занимљив начин упознају са основним правилима у саобраћају, кроз дружење са „Пажљивком“ имали су и ученици Основне школе „Стојан Новаковић“. На сличан начин у наредном периоду едуковаће се и остали школарци са подручја Шапца.
М.С.М.

УДРУЖЕЊЕ ПАРАПЛЕГИЧАРА
УСВОЈЕН ПЛАН РАДА СКУПШТИНЕ
Удружење параплегичара Мачванског округа је 08.03.2015. одржало редовну годишњу Скупштину у просторијама Дирекције за пољопривреду града Шапца. Чланови удружења су на радном делу скупштине разматрали извештај о раду за 2014. годину и усвојили план рада за 2015. годину. Међу активностима у 2015. години посебно место заузимају радионице „Вемуп“, спортске активности, сарадња са организацијама ОСИ, међународна сарадња , како на спортском тако и на плану културе. Након радног дела седнице, скромним дружењем је обележен Међународни дан жена. Удружење је поклонима обрадовало чланице које су присуствовале Скупштини, док су две ученице фармацеутског смера из Медицинске школе “Др Андра Јовановић“ , предвођене својим професорицама даривале присутне чланице удружења козметичким производима које су израдиле у школи. Овај гест је наставак успешне дугогодишње сарадње са Медицинском школом.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa